Pretraga

Tomašević otvorio radove na nasipu: Biciklistička staza bit će gotova kroz tri mjeseca

A- A+

Tomašević je otvorio radove na biciklističko – pješačkoj ruti Greenway. Biciklistička ruta Greenway proteže se 130 kilometara od granice sa Slovenijom do istočnog kraja Zagrebačke županije u Turopolju prateći tok rijeke Save. Danas su otvoreni radovi na jednoj fazi projekta dugačkoj 1,6 kilometara.

Projekt Greenway | Grad Zagreb

Gradonačelnik je otvorio radove na petoj fazi projekta od Jadranskog mosta do Arene Zagreb. Nakon što se dovrše radovi na ovoj fazi, a trajat će tri mjeseca, radovi će se nastaviti prema ostalim zagrebačkim savskim mostovima do posljednjeg Domovinskog.

– Na kruni nasipa će se napraviti biciklistička staza koja će biti od eko-asfalta. Bit će zelene boje kako bi se uklopila u okoliš i krunu nasipa. Ovo je jedan od prvih puta da se u Hrvatskoj koristi eko-asfalt. Prva faza košta šest milijuna kuna i dobrim dijelom je sufinancirana od EU, rekao je Tomašević.

Eko-asfalt je posebna vrsta asfalta koja je puno ekološki prihvatljivija jer ne koristi bitumen i puno je mekša i ugodnija za korištenje. Zagreb će nastaviti s izgradnjom biciklističke staze prema istoku, a pošto se trenutno otvaraju radovi za južni dio nasipa, uskoro će se otvoriti i za sjeverni. Gradonačelnik očekuje da se radovi nastave i od strane Zagrebačke županije nakon što Zagreb izgradi dio rute koja ide gradskom površinom.

Izdvojeni članak

Kreću veliki projekti u Zagrebu: Počinju radovi na Biciklističkoj magistrali Zagreb – Istok

– Prostor uz Savu prije svega želimo pretvoriti u prostor za rekreaciju. Krajnje je vrijeme da se ove krune nasipa urede. Nasipi imaju svoju funkciju, kao obrana od poplava. Zahvaljujem se Hrvatskim vodama, koje upravljaju nasipima, da su nam dale suglasnost da radimo ovaj projekt, dodao je Tomašević.

Postoje ograničenja što se sve na nasipu smije graditi, kako se ne bi ugrozila njegova primarna uloga. Na novoj biciklističkoj trasi bit će i odmorišta za bicikliste, stalci za bicikle i led rasvjeta dužinom cijele rute koja će se služiti obnovljivim izvorima energije.

Copy link
Powered by Social Snap