Pretraga

Kreću veliki projekti u Zagrebu: Počinju radovi na Biciklističkoj magistrali Zagreb – Istok

A- A+

Na redovnoj konferenciji Grada Zagreba za medije govorili su gradonačelnik Tomašević i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec. Korlaet je govorio o novim infrastrukturalnim projektima Zagreba za biciklistički promet.

Biciklistička magistrala Zagreb – Istok | Screenshot/Facebook

Korlaet je otvorio konferenciju sumirajući dosadašnji napredak Zagreba u udaljavanju od motornih vozila. Nakon iznošenja statističkih podataka, posebno je istaknuo tri najvažnija projekta biciklističke infrastrukture Zagreba. Najavio je i uvođenje online dashboarda koji će biti dostupan svim biciklistima grada od 16. rujna.

Dashboard će sadržavati kartu sa svim biciklističkim rutama, svim stalcima za bicikle i svim mjestima za iznajmljivanje bicikala. Cilj Grada je do kraja 2022. godine postaviti još 500 stalaka što bi povećalo kapacitet biciklističkih mjesta za tisuću.

Novi dashboard | Screenshot/Facebook

Prvi projekt trebao bi biti gotov početkom rujna, a radi se o ukidanju jedne kolne trake i izgradnji dvije biciklističke u Deželićevoj ulici. Korlaet je naglasio kako pri ukidanju kolne trake nije izgubljeno niti jedno parkirno mjesto ni stablo.

Ukidanje kolne trake u Deželićevoj | Screenshot/Facebook

Drugi važan biciklistički projekt je početak radova na Greenwayu. Državna glavna biciklistička ruta br. 2 ili Greenway bit će biciklistička trasa uz tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Turopolja u Zagrebačkoj županiji. Bit će dugačka čak 122 kilometra. Prva etapa radova počinje u rujnu sa sjeverne i južne strane nasipa. Gradi se nova biciklistička infrastruktura od eko asfalta koji ne sadrži bitumen pa je u tom smislu ekološki prihvatljiviji.

Izdvojeni članak

Odabran izvođač projekta ‘Greenway’, radili na obnovi zagrebačkih ulica koje su ‘plivale’ nakon obilnih kiša

Biciklistička staza bit će zelene boje, a uz stazu će se nalaziti nove klupe, odmorišta i rasvjeta. Prva faza gradi se od Blata do Jadranskog mosta u dužini od 1,7 kilometara. Druga faza bit će od Jadranskog do Mosta slobode, a treća od Mosta slobode do Mosta mladosti.

Prva faza projekta Greenway | Screenshot/Facebook

Treći važan projekt je Biciklistička magistrala ZagrebIstok koja će se protezati od Studentskog centra do Dugog sela u dužini od 23 kilometra. Prva dionica od Zavrtnice do Svetica već je započela s radovima. Magistrala će prolaziti ispod vijadukta HŽ-a i imat će pametnu rasvjetu koja će se senzorski paliti prolaskom biciklista.

Biciklistička magistrala Zagreb – Istok | Screenshot/Facebook

Copy link
Powered by Social Snap