Pretraga

Za 76 lokalnih projekata izgradnje zelene infrastrukture država ulaže 17 milijuna eura

A- A+

Ugovoreno je financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama na području jedinica lokalne i regionalne samouprave u vrijednosti od gotovo 17 milijuna eura. Ovaj novac će diljem Hrvatske biti uložen u ozelenjavanje, urbane vrtove, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, te označava zamah u podizanju zelene infrastrukture.

urbano zelenilo

urbano zelenilo | Freepik, jannoono28

Hrvatska se sve aktivnije uključuje u borbu protiv klimatskih promjena. Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen uručili su predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave 76 ugovora za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama vrijedne gotovo 17 milijuna eura.

Kako je ovom prilikom istaknuto, uz za sadnju stabala i formiranje zelenih površina, sufinanciranje Fonda do 350 tisuća eura po prijavi bilo je dostupno i za projekte ozelenjivanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza. Kao i za projekte informiranja javnosti i edukacije o klimatskim promjenama.

Izdvojeni članak

Oaza unutar grada: Novi zeleni izgled frekventnog gradskog trga

– Svjedoci smo klimatskih promjena koje su ozbiljna prijetnja i čije posljedice utječu na sve aspekte našeg života. Ulaganja u zelenu infrastrukturu samo su jedna od inicijativa koje poduzimamo kako bi se prilagodili klimatskim promjenama i učinili Hrvatsku čišćom, ljepšom i još boljom za život. A tu je još niz drugih mjera i programa koje provodimo poput značajnih ulaganja u obnovljive izvore energije, te u proizvodnju energije iz obnovljivaca za vlastite potrebe na što se nadovezuju i ostale aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Od poticanja energetske učinkovitosti, održivog gospodarenja otpadom, pa do ovakvih projekata pošumljavanja i ozelenjivanja gradskih i prigradskih područja kako bi Hrvatska postala još zelenija, rekao je ministar Filipović.

Pod sloganom Zelena strana ulice, ovo je već drugi javni poziv Fonda na tu temu. Direktor Balen naglašava kako je prošlogodišnji poziv polučio veliki interes, zbog čega je budžet ovogodišnjeg bio povećan s 11 na 17 milijuna eura. Ali, osim poziva za financiranje konkretnih projekata, Fond je odlučio i s dodatnih 536 tisuća eura sufinancirati izradu programa ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te zaštite ozonskog sloja, kao i SECAP akcijskih planova jer su oni podloga za osmišljavanje i realizaciju daljnjih projekata.

Pogledajte ovdje kako se urbano ozelenjavanje provodi u Madridu.

Copy link
Powered by Social Snap