Pretraga

Čeka nas najskuplja zima do sada: Donosimo tri naputka za uštedu na grijanju

A- A+

Iznosi na računima za grijanje ove bi zime, sudeći po rastu cijena energenata bez presedana, mogli dostići rekordne razine. Hrvatska kućanstva najviše energije troše na grijanje, stoga bismo sprječavanjem gubitka topline mogli najviše uštedjeti. Krivac za pasivan gubitak topline su često dotrajali prozori koji, osim na novčanike, mogu negativno utjecati i na naše zdravlje. Istražili smo, stoga, kako provjeriti gubite li novac zbog nekvalitetnih prozora te koliko biste njihovom zamjenom mogli uštedjeti.

velux

Učinak dotrajalih prozora vidjet ćemo na računima za grijanje, ali kvalitetni prozori mogu čak pomoći sa zagrijavanjem doma | Foto: VELUX

Hladnije doba godine uvijek znači i veće troškove, no prema svim pokazateljima, čeka nas najskuplja zima do sada. U ovom izazovu nismo sami. Poskupljenje cijena energenata jedan je od najvećih problema s kojim se suočava cijela Europa. Ključno pitanje koje ćemo postavljati ove zime, dakle, jest kako smanjiti količinu energije koju trošimo, a time i iznose na računima koje ćemo plaćati.

Na što uopće hrvatska kućanstva troše energiju? Najviše energije, čak 80 %, potrošimo na grijanje prostora i pripremu tople vode. Upravo je to jedan od ključnih nalaza na kojima se temelje smjernice za uštedu energije koje su izdali Energetski institut Hrvoje Požar i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Drugim riječima, na grijanju bismo mogli značajno i uštedjeti, optimiziramo li svoju potrošnju.

Zašto toliko trošimo na grijanje?

Topli zrak iz naših domova može pobjeći na više načina. Često se to događa našom greškom kada, primjerice, grijanje postavimo na previsoku temperaturu, a umjesto da ju spustimo, reguliramo ju otvaranjem prozora. S druge strane su situacije kada dotrajali prozori propuštaju topli zrak bez obzira što mi činili da uštedimo na grijanju. To znači da ćete znakove dotrajalih prozora itekako vidjeti na računima ove zime.

Osjećate li kao da vaši prozori zrače hladnoćom tijekom zimskih mjeseci, a prostorija se neugodno rashladi čim ugasite grijanje, to znači da je njihovo vrijeme otkucalo. S vremenom, to propuštanje topline van može uzrokovati i pojavu vlage i plijesni u prostoru. Do toga dolazi jer se vlaga najčešće kondenzira u hladnijim dijelovima prostorije. Vlaga i plijesan su ozbiljni problemi koji ne uzrokuju samo materijalnu štetu, već i negativno utječu na naše zdravlje. Moderni prozori, s druge strane, mogu smanjiti gubitak topline za čak 60 % na svakom prozorskom otvoru u odnosu na dotrajale prozore.

velux

Kvalitetni prozori čine naš dom energetski učinkovitijim i ugodnijim za život | Foto: VELUX

Ne utječu samo na troškove, već i na ono najvažnije – zdravlje

Osim što bi naši prozori trebali imati što manji koeficijent prolaska topline kako bismo spriječili gubitak energije i nastanak vlage, oni imaju još jednu funkciju koja je važna za naše zdravlje. Riječ je, naravno, o propuštanju svjetla. Tijekom hladnijih dana većinski boravimo u zatvorenim prostorima, a ako su oni previše mračni, patit će naš organizam i raspoloženje.

Naš organizam, naime, za optimalno funkcioniranje zahtijeva izloženost određenoj količini svjetlosti. Danje svjetlo snažno će utjecati na kvalitetu života. Pogodno će djelovati na raspoloženje i produktivnost, jer smo u uvjetima s više svjetla energičniji. Pomoći će nam na prirodan način regulirati cikluse sna i budnosti. U slučaju da je vaš dom nema dovoljno svjetlosti, dobro rješenje mogu biti i krovni prozori.

Krovni prozori propuštaju značajno više svjetla od zidnih, pogotovo tijekom zimskih mjeseci kada imamo najmanje sunčevog svjetla. Krovni prozori imaju još jednu važnu prednost. Za sunčanih, ali hladnijih dana, griju prostoriju i štede energiju. Zamjena samo dva dotrajala krovna prozora može smanjiti potrebnu energiju za grijanjem do 11 %, pokazala su istraživanja. Ako je vaš cilj uštediti na grijanju, a nekretnina vam to dozvoljava, razmislite o ugradnji kvalitetnih krovnih prozora.

velux

Krovni prozori propuštaju više svjetla, a za sunčanih dana i zagrijavaju naš dom | Foto: VELUX

Ne zaboravite da i rolete štede na grijanju

Kvalitetni prozori, bili oni krovni ili zidni, značajno će smanjiti gubitak toplog zraka, ali ga nikad neće potpuno ukloniti. Ove gubitke možete dodatno smanjiti koristite li vanjske rolete ili sjenila. Kada ne grijete dom kao što je to slučaj, primjerice, tijekom noći, spuštanje vanjskih roleta usporit će gubitak topline. Vaš dom će ostati topliji, a ujutro ćete potrošiti manje energije na zagrijavanje. Pametno rješenje za dom su i rolete s automatiziranim sustavima koje razmišljaju umjesto vas. Ovi su sustavi opremljeni senzorima koji prate vremenske prilike kako bi se postigla maksimalna učinkovitost. Kada je vrijeme oblačno ili kišno, prozore će prekriti rolete ili sjenila, kako bi se toplina zadržala u domu, a za sunčanog vremena, oni će propuštati dnevno svijetlo u interijer.

Dobro vrijeme za ugradnju ili zamjenu krovnih prozora je upravo sada. U tijeku je akcija s kojom uz kupnju 3 ili više VELUX krovnih prozora stječete popust od 50 % za kupnju VELUX unutarnjih sjenila. Kako biste ostvarili popust, potrebno je priložiti kopiju računa. Akcija traje do 30. studenog. Želite li doznati jesu li krovni prozori opcija za vas ili vas zanima koji odabrati, VELUX stručnjaci će vam pomoći pronaći najbolje rješenje za vaš dom. Više informacija pronađite na web stranici VELUX.hr.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i tvrtke VELUX

Copy link
Powered by Social Snap