Pretraga

Jednom prosječnom hrvatskom plaćom u Vukovaru se može kupiti 20 stambenih kvadrata

A- A+

Vukovar je danas poželjan grad za miran život u kojemu je cijena stambenih kvadrata niža u odnosu na ostatak Hrvatske, te gdje nekretnine za stanovanje kupuju mahom mlade obitelji i gastarbajteri. No, novogradnje ovdje nema. Za kupnju su na raspolaganju stanovi u staroj gradnji po prosječnoj tržišnoj cijeni od 800 do 1.200 eura za kvadrat i kuće čija se cijena četvornog metra kreće od 150 do 350 eura.

Započeti danas život u Vukovaru, te ovu priču pokrenuti kupnjom nekretnine nije uopće loša ideja. Za isti novac ovdje se može dobiti daleko više kvadrata nego li drugdje u Hrvatskoj, a kvaliteta života je u porastu, zaključak je to analize aktualnog stanja na tržištu nekretnina u Vukovaru koje je provela tvrtka za posredovanje u prometu nekretninama i investicije FIDUS.

Cijena kvadrata stanova od 800 do 1.200 eura

Prosječna cijena u 2022. godinu za stanove u Vukovaru iznosila je približno 360 eura za kvadrat. Ovaj se izračun odnosi na obuhvat od 256 prodanih stanova. No, napominju iz FIDUS-a to nije pravi pokazatelj cijene stambenih nekretnina.

– Treba znati da je veći broj stanova prodanih u 2022. godini bio u vlasništvu Republike Hrvatske na koje su imali pravo kupnje zaštićeni najmoprimci. U takvim se slučajevima cijena kretala od 50 do 70 eura po četvornom metru. Realna cijena stanova u staroj gradnji u Vukovaru na slobodnom tržištu trenutno se kreće od 800 do 1.200 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji i stanja nekretnine, kaže ovlašteni agent za posredovanje u prometu nekretninama iz tvrtke FIDUS, Pavo Đanić.

Izdvojeni članak

Kostur od crvene cigle na ulazu u Vukovar postaje Glazbena škola, novo ruho za Eltzov crveni magazin

Nema novogradnje, najtraženiji mali stanovi

Analiza pokazuje kako novogradnje u Vukovaru stambenih zgrada nema posljednjih godina, a trenutno je u pripremi jedna nekretnina na Mitnici. Zbog preseljenja Veleučilišta pak rastu cijene stanova u Borovu naselju. Uz to, kao i u drugim gradovima, najveća je potražnja za malim stanovima prvenstveno zbog financijskih mogućnosti i Veleučilišta.

Kuće su, kao i u drugim dijelova zemlje, povoljnije u odnosu na stanove i ako uspoređujemo 2021. i 2022. godinu zabilježen je blagi porast kupoprodaja u 2022. godini. Cijena im se kreće, ovisno o površini i uređenosti, od 150 do 350 eura po kvadratu.

Nekretnine kupuju mladi i gastarbajteri

– Kupci nekretnina su najvećim dijelom mlade obitelji, ali imamo i ‘povratnika’. Tu prvenstveno mislim na ljude koji su u inozemstvu zaradili mirovinu. Za njih su cijene nekretnina u Vukovaru izuzetno povoljne, posebno ako se u obzir uzmu i niski troškove života nego li su u zemljama gdje su radili. Nekretnine kupuju i osobe koji rade u raznim državnim službama, te imaju primanja neovisno o mjestu rada, kaže Pavo Đanić.

Nekretnine su u Vukovaru osjetno jeftinije u odnosu na ostatak Hrvatske. Tako je za jednu prosječnu hrvatsku plaću u Vukovaru moguće kupiti oko 20 stambenih kvadrata, Za usporedbu, u Dubrovniku se za iste novce može kupiti maksimalno 3 do 4 kvadrata.

Izdvojeni članak

Vukovar gradi 12 solarnih elektrana koje će godišnje uštedjeti 100 tisuća eura javnog novca

Poželjan grad za miran život

FIDUS-ova analiza ukazuje i kako Vukovar, na svu sreću, postaje sve zanimljiviji grad za stanovanje, te poželjan grad za život. Stoga ne čudi da se u Vukovaru bilježe slučajevi kupoprodaje osoba koje nikada nisu i nemaju nikakve veze s ovim područjem.

– Vukovar je dobro prometno povezan a autocestom Zagreb -Lipovac. U gradu nema brige oko upisa djece u vrtić bez obzira na to što se broj novorođene djece povećava. Nema prometne gužve, a cijene nekretnina su povoljne. Paralelno, oni koji se žele baviti poslom imaju mogućnost korištenja raznih olakšica kao što su 50% povrata uplaćenih sredstva za mirovinsko i zdravstveno, ovisno o broju zaposlenih oslobađanje plaćanja poreza na dobit. Također, treba istaknuti, troškovi stanovanja niži su nego u drugim dijelovima naše zemlje. Nije na odmet ni spomenuti bogatu kulturno-povijesnu baštinu,  gastronomsku ponudu, te postojanje veleučilište i memorijalne bolnice koje omogućuju kvalitetno školovanja i liječenje, zaključuje Đanić.

CERP trenutno u Vukovaru za bagatelu prodaje 6 urbanih oranica, ali i gradilište od 154 kvadrata za samo 1.090 eura, doznajte ovdje sve o natječaju.

Copy link
Powered by Social Snap