Pretraga

[FOTO] Ukrajinci uspijevaju obnavljati zgrade i za vrijeme rata: U Hrvatskoj i dalje stagnira obnova

A- A+

Iako u Ukrajini i dalje bijesni rat, ne odustaje se od obnove. Rat je počeo prije devet mjeseci, a Ukrajinci su počeli već s obnovom zgrada koje su oštećene prvih dana u ratu. Vojni analitičar i urednik Obrisa, vojnog časopisa, je cijelu situaciju usporedio s obnovom u Hrvatskoj nakon potresa.

Već nekoliko dana se po Internetu provlači fotografija obnovljenog nebodera u Kijevu, koji je stradao u prvom danu rata – krajem veljače 2022. godine. Sada, niti devet mjeseci nakon, je potpuno obnovljen. Tabak se u svojem statusu na Facebooku zapitao – koliko je kuća hrvatska država obnovila na Baniji u skoro pa 2 godine od potresa?

Podsjećamo, prije samo nekoliko tjedana, ministar Paladina, koji je na funkciju stupio prije nešto više od šest mjeseci, je komentirao obnovu u Hrvatskoj i rekao kako se proces ubrzava. Više o tome pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina: Tko se odluči za samoobnovu, naknada je i do 80 tisuća kuna

– Više od 100 gradilišta su objekti u privatnom vlasništvu, od kojih se 25 odnosi na Zagreb, a ostali na Banovinu gdje je započeta gradnja 10-ak višestambenih zgrada i 60-ak obiteljskih kuća. Dodatno, u punom je jeku i konstrukcijska obnova oko 50-ak javnih zgrada, dakle škola, vrtića, bolnica i drugo, čija se obnova financira sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Značajan pomak ostvaren je i u broju riješenih zahtjeva, tako je Ministarstvo dosad riješilo 32 posto svih zaprimljenih zahtjeva, dok je početkom godine rješivost bila oko 15 posto, što je jasan pokazatelj da se cjelokupni proces ubrzava, kazao je ministar.

Copy link
Powered by Social Snap