Pretraga

Ministar Paladina: Tko se odluči za samoobnovu, naknada je i do 80 tisuća kuna

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je pojasnio kako teče obnova od potresa na Banovini i u Zagrebu, te koje su najveće prepreke. Podsjetimo, Paladina je na funkciju došao prije nepunih šest mjeseci.

Potresom pogođena područja

foto: Grad Sisak

Istaknuo je da je nakon preuzimanja dužnosti, analizirao stanje i prije nešto više od četiri mjeseca prezentirao plan ubrzanja obnove. Postavio je tada, kaže, cilj da će do kraja rujna otvoriti 200-ak gradilišta za konstrukcijsku obnovu i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Početkom ovog mjeseca imamo ih više od 150, naglasio je.

– Više od 100 gradilišta su objekti u privatnom vlasništvu, od kojih se 25 odnosi na Zagreb, a ostali na Banovinu gdje je započeta gradnja 10-ak višestambenih zgrada i 60-ak obiteljskih kuća. Dodatno, u punom je jeku i konstrukcijska obnova oko 50-ak javnih zgrada, dakle škola, vrtića, bolnica i drugo, čija se obnova financira sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Značajan pomak ostvaren je i u broju riješenih zahtjeva, tako je Ministarstvo dosad riješilo 32 posto svih zaprimljenih zahtjeva, dok je početkom godine rješivost bila oko 15 posto, što je jasan pokazatelj da se cjelokupni proces ubrzava, kazao je ministar za Novi list.

Izdvojeni članak

Usvojen novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Postupak će biti brži

Nabrojao je da je gotovo 6.000 zgrada obnovljeno manje zahtjevnim radovima. Više od 3.500 kuća na Banovini obnovljeno je nekonstrukcijskom obnovom, velikim dijelom organiziranom putem Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, dok je na područjima pogođenima zagrebačkim potresom za gotovo 2.200 zgrada isplaćena novčana pomoć također za provedene radove nekonstrukcijske obnove.

Pojasnio je i tko ima pravo na državnu obnovu. Prema riječima ministra Ivana Paladina, postoji više modela, po stupnju oštećenja i vrsti nekretnine. Primjerice, ako je riječ o obiteljskoj kući s crvenom naljepnicom, koja je za rušenje, tada vlasnik ima pravo na zamjensku gradnju uz uvjet da je zgrada bila postojeća, da je vlasnik ili srodnik vlasnika na dan potresa stanovao u toj kući te da nema drugu useljivu nekretninu na području na kojem se nalazi uništena kuća. Ako je riječ o višestambenoj zgradi koja ima žutu naljepnicu, suvlasnici imaju pravo na konstrukcijsku obnovu, a zahtjev podnosi zgrada u cjelini, što je često slučaj. Država je prisutna u svakom od tih slučajeva.

Poticanje na samoobnovu

Jedan od modela koje država potiče je i samoobnova, a ministar Paladina je pojasnio koju korist od toga imaju građani. S obzirom na to da je u potresima oštećen velik broj zgrada, dosad je zaprimljeno, što u Ministarstvu, što u provedbenim tijelima, gotovo 30.000 zahtjeva za obnovu. Stoga je jasno da će taj proces trajati sigurno još nekoliko godina.

– Kod organizirane obnove postupak na razini države je zahtjevniji i traje duže, primjerice u postupku nabave, nego u slučaju kada se vlasnik objekta angažira oko dijela organizacije obnove. Upravo iz ovog razloga nastojali smo potaknuti model koji će pomoći u ubrzanju samog procesa. Ukoliko se naši građani odluče na odabir modela samoobnove, Ministarstvo provodi isti postupak kao u slučaju organizirane obnove, nakon čega samu provedbu obnove organizira i koordinira vlasnik objekta, u suradnji s Fondom za obnovu ili Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji provode kontrolu cijelog procesa obnove i isplaćuju opravdano utrošena sredstva. Naglašavam da je građanima i Ministarstvo na tom putu puna podrška te nas u slučaju potrebe uvijek mogu kontaktirati, kazao je za Novi list.

No, istaknuo je i da je novim Programom mjera obnove koji je donesen krajem srpnja i koji sada kreće u punu primjenu, dodatno unaprijeđen model samoobnove i uspostavljene su dodatne pogodnosti za građane koji odaberu ovaj model. Za obnovu obiteljskih kuća omogućen je avans za izradu projekta, potom 30 posto avansa za izvođenje radova, kao i naknada za troškove koordinacije u iznosu od 20.000 do 80.000 kuna, ovisno o vrsti i veličini nekretnine.

Izdvojeni članak

Druga godišnjica Zakona o obnovi: Evo što se sve (nije) napravilo

– Možda javnost to ne zna, ali onaj vlasnik nekretnine koji se odluči za taj model, dakle na sebe preuzme izbor izvođača radova, nadzora itd., time ne samo da bitno ubrzava proces obnove svog objekta, jer nije više zadnji na listi čekanja nego postaje prvi, metaforički rečeno, nego i dobiva doslovno naknadu za svoj trud – 20.000 do 25.000 kuna za obiteljske kuće, a iznosi idu od 40.000 do 80.000 kuna za zgrade. Pritom državni novac ostaje isti: sam trošak konstrukcijske obnove objekta država pokriva u stopostotnom iznosu, a novim su programom, s obzirom na globalni poremećaj cijena građevinskog materijala i cijene izjednačene s tržišnim cijenama, ustvrdio je Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Energetska obnova i sudski proces

Pojasnio je i kakve mjere resorno ministarstvo nudi građanima kada je u pitanju energetska obnova i postavljanje solara. Podsjetio je da Vlada prihvatila zaključak kojim se osigurava gotovo milijardu kuna za energetsku obnovu i povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do kraja sljedeće godine. Prema procjenama ministarstva, energetski se time može obnoviti 10.000 obiteljskih kuća, odnosno 300 višestambenih zgrada. Sudeći prema odazivu na ranije pozive za energetsku obnovu, jasno je da postoji velika zainteresiranost građana za ovu mjeru.

Osvrnuo se i na sudske procese koje vodi protiv svog bivšeg poslovnog partnera pri čemu je rekao da ovom trenutku ne vodi ni jedan postupak protiv bivšeg poslovnog partnera, a postupak kojim je tražio istupanje iz društva Kupari Luxury Hotels je kod odvjetnika koji je predao žalbu na prvostupanjsku presudu. Ako sud prihvati žalbu, Paladina više neće biti suvlasnik, u protivnom ostaje suvlasnik, a o tom slučaju više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap