Pretraga

Obnova prometne infrastrukture od 91 milijun eura, na 129 gradilišta obnovljeni mostovi, klizišta

A- A+

Otvoren je most preko rijeke Kupčine u naselju Pribić u općini Krašić čija je obnova sufinancirana sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Projekt je provela Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, a za obnovu mosta iz Fonda solidarnosti sufinancirano je 602 tisuće eura. Riječ je o jednom od 129 projekata obnove prometnica oštećenih u potresu.

most preko Kupčine

most preko Kupčine | foto: Ministarstvo graditeljstva / Dražen Kopač

Otvoren je za promet most preko Kupčine koji je od posebnog značaja za gospodarstvo i građane dvaju najvećih naselja Pribića i Krašića u Dolini kardinala. Most ima simbolično, kulturno značenje, povezuje dva mjesta u kojima su rođena dva velikana – u Krašiću je živio i preminuo kardinal Alojzije Stepinac, a u Pribiću kardinal i nadbiskup zagrebački, Franjo Kuharić. Za obnovu mosta iz Fonda solidarnosti izdvojeno je 602 tisuće eura.

Istaknuto je i kako je dosad nakon potresa obnovljeno više od 10.800 javnih i privatnih objekata, a trenutno je u izvođenju radova aktivno više od 1.300 gradilišta. Također i da je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije ove je godine sredstvima Fonda solidarnosti EU značajno obnovila prometnu infrastrukturu.

Izdvojeni članak

Čak 28% površine Hrvatske može se pretvoriti u opasno klizište

Javnosti su predstavljeni i detalji svih obavljenih radova ukupne vrijednosti 91 milijuna eura. Tako je ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, Tomislav Landeka,  rekao da je na području Zagrebačke županije od veljače do studenog ove godine, na 129 gradilišta obnovljeno 70 mostova i propusta, 36 cestovnih klizišta te 129 dionica županijskih i lokalnih cesta, u ukupnoj duljini od gotovo 300 kilometara.

Treba dodati i kako jeza vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza ukupno ugovoreno za zagrebački i petrinjski potres 137 projekata vrijednih 332,3 milijuna eura. Od toga je iz Fonda solidarnosti ugovoreno 322,5 milijuna eura, dok se ostatak financira iz drugih izvora.

Pogledjate ovdje kako izgleda obnovljen samoborski drveni most preko Gradne.

Copy link
Powered by Social Snap