Pretraga

Foto: Ovako izgleda ‘Kuća od otpadaka’, napravljena od ostataka drvnog podnog materijala

A- A+

‘Kuća od otpadaka’ djelo je arhitekata iz studija Kolman Boye. Oni su osmislili vikendicu sa zidnom oblogom od ostataka drvnog podnog materijala. Dizajn je nastao nakon što su otkrili kako danska tvrtka podova Dinesen ima veliku količinu ostataka drva na raspolaganju.

Kuća od drvnih ostataka

Kuća od drvnih ostataka | foto: Kolman Boye

Arhitekti Erik Kolman i Victor Boye, osnivači su tvrtke Kolman Boye sa sjedištem u Stockholmu. Osmislili su dizajn za drvenu vikendicu u Lillesandu u Norveškoj koristeći ostatke hrastovine. Razvili su sustav obloga koji je mogao učinkovito prekriti zidove i krov kuće Saltviga s drvenim okvirom. Prema tome je projekt i dobio naziv ‘kuća od otpadaka’, piše Dezeen.

Boye je rekao kako se ovdje radi o korištenju onoga što je dostupno, pokušaju pronalaženja lijepih materijala bez klikanja ‘naruči’ na računalu. Usporedio je to sa starim kućama koje su uvijek bile izgrađene od najboljih materijala dostupnih u neposrednoj blizini. Zato su htjeli istražiti kako bi takvo razmišljanje moglo izgledati danas.

Kuća od drvnih ostataka

Kuća od drvnih ostataka | foto: Kolman Boye, montaža bauštela.hr

Jednokatnica na pet razina

Kuća se nalazi na samoj obali mora, na kamenitom terenu na kojem su vlasnici, obitelj s djecom, ranije imali drugu kuću za odmor. Iako su se arhitekti u početku nadali da će nadograditi izvornu strukturu kuće, stanje je bilo previše loše da bi to bilo moguće. Umjesto toga, isplanirali su ovu jednokatnicu koja slijedi izvorni tlocrt. No, postavljena je na pet različitih razina koje odgovaraju prirodnoj topografiji mjesta.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Jeste li znali da stara košara može postati novi luster: Pogledajte kako

Odluka o korištenju ostataka došla je ranije. Boye je sa studentima na Royal Danish Academy istraživao novu upotrebu materijala nakon što mu je Dinesen prišao s idejom o korištenju ostataka drvnog materijala. To je Boyea potaknulo na razmišljanje o tome može li se ovaj otpadni materijal koristiti u arhitektonskim mjerama, a Dinesen se ponudio da će nabaviti dovoljno drva kako bi to bilo moguće.

Kuća od drvnih ostataka

Kuća od drvnih ostataka | foto: Kolman Boye, montaža bauštela.hr

Ostaci drvnog materijala su uvijek dostupni

Hans Peter Dinesen, čiji je pra-pradjed osnivač Dinesena, rekao je kako je Dinesen stara obiteljska tvrtka koja je iz generacije u generaciju radila na ideji da iskoristi sve dijelove debla hrasta. Istaknuo je kako su ostaci nešto što će uvijek biti dostupno, pa pokušavaju biti znatiželjni kako iskoristiti ovaj materijal na nove načine.

Kolman i Boye, zajedno su s projektnim arhitektom Asgerom Højlundom, izgradili seriju prototipova u punoj veličini. To će im pomoći razumjeti najučinkovitiji i najpraktičniji način slaganja hrastovih ostataka. O tome kako se može učinkovito reciklirati već smo pisali. Doznali smo kako se interijer može vrlo lako i atraktivno urediti s malo mašte i nekim starim ostacima. Više o tome možete čitati ovdje.

Kuća od drvnih ostataka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap