Pretraga

I studenti se bave problematikom energetske učinkovitosti: ‘Nužno je ubrzati proces’

A- A+

Problematika energetske učinkovitosti sve je aktualnija tema u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Jeste li znali da postoji i studentska udruga koja se bavi upravo time? U pitanju je udruga SUPEUS, koja postoji već više od deset godina. U tom periodu su ostvarili brojna dostignuća, a sve je krenulo s idejom četvero entuzijastičnih studenata.

SUPEUS je Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje. U pitanju je interdisciplinarna udruga studenata koju najviše čine studenti građevinarstva, arhitekture, strojarstva i elektrotehnike. Osnovana je 2011. godine, kada su prvi sastanak održali Josip Markežić (FER), Marko Mišković (FER), Hrvoje Turković (GF) i inicijator projekta Hrvoje Turibak (GF).

Udruga svojim radom podiže svijest i educira druge o važnosti energetske učinkovitosti, održivih rješenja i nužnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Sama ideja o osnivanju Udruge potekla je iz glava mladih i ambicioznih studenata koji su htjeli naučiti malo više, ali naučiti i druge studente te im približiti područje energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije.

Kako su nam objasnili, aktivni članovi su isključivo studenti, a uz to njihov rad kontinuirano prate bivši članovi (alumni). Udruga dobro surađuje sa svim profesorima i samim fakultetima čiji su studenti članovi. Motivacija začetnika cijele ideje je još uvijek aktualna, ako ne i više, kako su nam rekli – teme su aktualnije i stvarnije. Prvi sastanak je održan 1. ožujka 2011. godine, a Udruga je službeno osnovana 14. ožujka 2011. godine.

Izdvojeni članak

Stručnjakinja za energetsku obnovu ima svoj energetski prijedlog s kojim se smanjuje potrošnja grijanja za 50 do 80%

– Vizija i cilj udruge je jačanje suradnji studenata, fakulteta i tvrtki te steći značajan udio u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. Samim radom nastojimo studentima dati uvid i ulazak u samo tržište rada te edukaciju s područja kojim se bavimo. Naša aktivnost je temeljena na prisustvovanjima raznih seminara, konferencija, radionica i sajmova, rekli su nam iz Udruge.

Projekti

Provode nekoliko projekata na godišnjoj razini. Jedan od njih je i SCS (Supeus Case Study), koji je interdisciplinarno studentsko natjecanje koje se održava kroz 3 radionice u 3 dana, na 3 različita fakulteta (AF/GF, FSB, FER). Tema ovogodišnjeg, inače 12. po redu, je energetska obnova obiteljske kuće. Žele studente naučiti primjenu i inženjerski pristup ovoj aktualnoj temi.

Na radionicama profesori i stručnjaci održavaju predavanja, a zatim studenti u timovima rješavaju zadatke. BUS (Budućnost ugodnog stanovanja) je godišnja stručna konferencija, koja se obično održava u ljetnom semestru. Cilj tog projekta je besplatno pružiti studentima iskustvo sudjelovanja na stručnom događaju, u okruženju kolega.

– Cijeli događaj je na dosta velikoj razini, gostujući su predavači cijenjeni profesori s različitih fakulteta, stručnjaci iz gospodarstva, ali i iz organizacija te instituta koji djeluju na području kojim se Udruga bavi. Organizacijom ove konferencije studentima svih usmjerenja omogućuje se besplatan pristup znanju vrhunskih stručnjaka koje im nije dostupno putem redovnog obrazovanja, pojasnili su nam iz Udruge.

Imaju i magazin, SUMA, koji je namijenjen široj akademskoj zajednici i studentima, tvrtkama partnerima, potencijalnim partnerima i organizacijama. Objedinjuje teme o mogućnostima šire primjene obnovljivih izvora energije, održivim rješenjima u gradnji, važnosti energetske učinkovitosti te zaštiti okoliša. Nedavno su napravili i podcast, koji su 2021. godine pokrenuli tadašnji aktivni članovi.

Izdvojeni članak

Zgrada u Trondheimu proizvede dvostruko više energije nego što potroši

– Ono na što smo ponosni i čime se moramo pohvaliti je da smo ukupno dobili 3 Rektorove nagrade na temelju izvedbe naših projekata. 2018. godine dobili smo je za 4. izdanje SUME, a 2021. i ove godine za izvedbu konferencije ‘Budućnost ugodnog stanovanja’. Svi projekti rezultat su zajedničkog rada članova. Zajedništvo, rad, znanje, potreba za pokretanjem promjena, ambicioznost i optimizam prvotne su vrijednosti i temelji na kojima je udruga osnovana, no i ono čemu će SUPEUS uvijek težiti kako bi naposljetku planovi postali stvarnost, rekli su nam iz Udruge.

Postoji li rješenje?

S obzirom na to da je u pitanju udruga koja se bavi problematikom energetske učinkovitosti, zanimalo nas je kakvim smatraju trenutno stanje u Hrvatskoj. Smatraju da situacija nije povoljna, ali da bi se o tome trebalo više pričati, kao i baviti samim pitanjima obnovljivih izvora energije, održive gradnje i energetske učinkovitosti. Naglašavaju da je potrebno svih educirati o navedenim pojmovima, pa tako i studente – sve s ciljem boljeg rješavanja problema.

– Najveći problem u RH je nedovoljna zainteresiranost za održivu gradnju i obnovljive izvore energije. Sljedeći problem koji se predstavlja je nedovoljna informiranost mladih ljudi (studenata) o problemima i mogućim rješenjima iz područja koja pokrivamo radom naše Udruge. Potencijalno rješenje bi bilo kada bi, kako mladi pa tako i stariji ljudi, imali više informacija vezano uz ovu problematiku. Veći uspjeh bi bio kada bi se više učilo i raspravljalo o tome na svim tehničkim fakultetima. Upravo zbog toga mi se trudimo omogućiti što više edukacijskih sadržaja studentima, kazali su nam članovi Udruge.

Iako su rekli da im je kao studentima teško reći ulaže li se dovoljno u energetsku obnovu ili ne, tvrde da će svakako biti potrebna velika ulaganja u skoroj budućnosti. Istaknuli su kako je samu potrebu energetske obnove moguće sagledavati s dvije strane.

Izdvojeni članak

Europska komisija priprema ‘porez solidarnosti’ za lakše podnošenje energetske krize

– Činjenica je da su zgrade najveći gutači energije zbog čega se nameću europski normativi o energetskoj obnovi, kako bi se smanjile emisije CO2 i povećala sama održivost. Također dolazi do sve većeg porasta zanimanja za energetsku obnovu zbog povećanja cijena energenata. Teško je reći hoćemo li uhvatiti ritam kad se kod nas još uvijek priča o potrebnoj obnovi objekata zbog potresa. Najidealnije bi bilo kada bi se obnova od potresa paralelno provodila s energetskom obnovom.

Zaključili su kako će u svakom slučaju biti nužno ubrzati taj proces kako bi biti u skladu s ostalim državama članicama EU po pitanju energetske obnove, održive gradnje i obnovljivih izvora energije.

Copy link
Powered by Social Snap