Pretraga

Zgrada u Trondheimu proizvede dvostruko više energije nego što potroši

A- A+

Powerhouse Brattørkaia najveća je energetski pozitivna zgrada u Norveškoj, koja će u svojoj operativnoj fazi generirati više energije nego što je potroši kroz proizvodnju građevinskog materijala, izgradnju, rad i zbrinjavanje zgrade. Zgrada generira godišnje 485.000 kWh.

Powerhouse Brattørkaia | www.powerhouse.no

Zgrada sagrađene u Trondheimu je projektirana na temelju ekoloških zahtjeva, a kada je briga o okolišu na prvom mjestu, pojavljuje se nova vrsta arhitekture. Za Powerhouse Brattørkaia, oblik slijedi okoliš, dok je optimalno korištenje solarne energije odredilo uzbudljivu i kultnu arhitekturu zgrade. Sunčeva energija, drugi obnovljivi izvori energije i iznimno niska potrošnja energije osiguravaju da ovo postane energetski pozitivna zgrada. Stvarna zgrada je dobro izolirana, s ograničenim potrebama za grijanjem i izvrsnom ventilacijom.

Zgrada je stoga udobna za rad, s izvrsnim uredskim prostorom okarakteriziran svjetlom, zrakom i lijepim pogledom na Trondheimsfjorden i otok Munkholmen. Zanimljivo je da je Trondheim na 63° sjevernoj paraleli, što znači da je puno bliže sjevernom polu nego ekvatoru. Usprkos tome, uspjeli su napraviti zgradu koja odlično iskorištava sunčevo svjetlo. Primjerice u prosincu, Sunce u Trondheimu izlazi u 10 sati, a zalazi već u 14:30 sati.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Krovovi budućnosti? Crijepovi koji su napravljeni od solarnih panela

Zgrada generira godišnje 485.000 kWh, što je dvostruko više nego što potroši. Riječ je o zgradi koja ima 18.200 četvornih metara prostora, a prostire se na osam katova, mezanin i podzemne garaže. Lokacija i orijentacija zgrade su pažljivo birane tako da osiguraju maksimalnu izloženost suncu, a pentagonalni krov i gornji dio fasade su prekriveni s 3000 kvadratnih metara solarnih panela. Plan je također da zgrada višak električne energije daje susjednim zgradama i električnim vozilima.

Copy link
Powered by Social Snap