Pretraga

Ikeina samoodrživa kuća od 17 kvadrata ima sve što vam treba: Lijep i funkcionalan dom sada možete obići i virtualno

A- A+

Ikea je u suradnji s tvrtkama Vox Media i Curbed dizajnirala vlastitu mini kuću od tek 17 četvornih metara. Cijena još nije poznata no sudeći prema dosadašnjim Ikeinim projektima, održiva, minijaturna kućica ne bi trebala biti nedostižna.

Prvi samoorživi dom – Ikea I Josiah and Steph Photography

Trend gradnje minijaturnih kuća krenuo je u SAD-u kao svojevrstan pokret koji je imao naglasak na održiv način življenja. Minijaturne kuće veličine od 10 do 40 kvadrata lako se grade te se često prave od ekološki prihvatljivih i recikliranih materijala što je još jedan od razloga zbog kojeg imaju sve veći broj pobornika.

Baš zato ne čudi činjenica da se ovoj ideji pridružila i Ikea koja je u suradnji s tvrtkama Vox Creative i Curbed dizajnirala vlastitu “mini kuću” od tek 17 četvornih metara.

Ekološki prihvatljiv dom

Ikea koja je i sama pobornik održivog načina življena kuću je opremila praktičnim namještajem iz vlastitog asortimana, a ima ugrađene i solarne ploče, kompost toalet te RV grijani bojler kako bi bila neovisna o komunalnim uslugama.

Ikea je uredila dom svojim namještajem I Josiah and Steph Photography

Zanimljivo je da ekološki prihvatljiv dom ima kuhinju izrađenu od recikliranih plastičnih boca, a pazili su i na detalje poput umivaonika koji štede vodu, prijenosnih ploča za kuhanje bez plina, drvene površine izrađene od recikliranog drveta.

Josiah and Steph Photography

Projekt je započeo krajem 2019. godine, a dovršen je u travnju 2020. Iako je sama kuća trebala imati turneju po Americi, zbog pandemije svi su planovi otpali, zato je za sada obići kućicu moguće samo virtualno.

Na minijaturnoj kući nalaze se i solarne ploče I Josiah and Steph Photography

Cijena još nije poznata no sudeći prema dosadašnjim Ikeinim projektima, održiva, minijaturna kućica ne bi trebala biti nedostižna.

Josiah and Steph Photography

 

Josiah and Steph Photography

Josiah and Steph Photography

 

Josiah and Steph Photography

 

Josiah and Steph Photography

Copy link
Powered by Social Snap