Pretraga

Izrađuje se Strategija zelene urbane obnove Grada Zagreba: Uključite se ispunjavanjem ankete

A- A+

U tijeku je izrada Strategije zelene urbane obnove Grada Zagreba u kojoj mogu sudjelovati i građani. Izrada strategije se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije, a građani su pozvani sudjelovati kako bi prostor bio što prilagođeniji njihovim potrebama.

Strategija zelene urbane obnove Grada Zagreba

Strategija zelene urbane obnove Grada Zagreba | foto: Facebook; Grad Zagreb

Grad Zagreb pokrenuo je izradu Strategije zelene urbane obnove Grada Zagreba s ciljem osmišljavanja sustavnog pristupa planiranju, oblikovanju, upravljanju i održavanju zelene infrastrukture te kružnom gospodarenju prostorom i zgradama. Strategiju za Grad Zagreb izrađuje tvrtka Vita projekt d.o.o., a izrada se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima Europske unije, kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti.

Zelena infrastruktura je sustav kvalitetnih zelenih i vodenih površina koje omogućuju niz koristi za stanovništvo dok istodobno pružaju stanište za biljke i životinje. Pod zelenim površinama se ovdje misli na sve javne i privatne površine pod vegetacijom (parkovi, dječja igrališta, šume, livade, drvoredi, itd.), uključujući i zelene krovove, fasade i slično.

Kružno gospodarenje prostorom i zgradama podrazumijeva poticanje ponovnog korištenja zgrada i prostora i produljenje trajnosti postojećih prostora i zgrada, poticanje mjera smanjenja količine građevnog otpada te povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te ponovnog korištenja postojećih građevnih proizvoda i materijala.

Izdvojeni članak

Objavljen akcijski plan za zeleni grad: Cilj je poboljšati kvalitetu okoliša

Prikupljanje stavova, potreba i želja građana

Budući da se zelena infrastruktura i prostor uopće planiraju za stanovništvo koje u njemu živi i koristi ga, ovim putem se žele prikupiti stavove, razmišljanja, potrebe i želje stanovnika Grada Zagreba o ove dvije teme. Tako će se omogućiti da ponuđena rješenja budu prilagođena preferencijama, željama i potrebama stanovnika te da se poveća kvaliteta javnih prostora, a njihovo korištenje bude ugodnije.

Ovo je prilika da se uključite svojim stavovima i razmišljanjima u planiranje zelene infrastrukture Grada Zagreba. Anketa je u potpunosti anonimna, a dobiveni rezultati će se koristiti za potrebe izrade Strategije zelene urbane obnove Grada Zagreba. Prikupljeni podaci bit će pohranjeni na sigurnom i zaštićenom mjestu. Samu anketu možete ispuniti ovdje, a sva dodatna pitanja možete uputiti na e-mail adresu izrađivača strategije: [email protected].

Copy link
Powered by Social Snap