Pretraga

Kreće novi projekt u Rovinju: U bolnici se gradi sustav za grijanje – na more

A- A+

U Rovinju, u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ Rovinj-Rovigno, kreće novi projekt, čiji je cilj postizanje veće energetske učinkovitosti. More će se koristiti kao izvor toplinske i rashladne energije, a u pitanju je jedan od prvih takvih domaćih pilot projekata.

Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat Rovinj – Rovigno, foto: Bolnica Rovinj – Rovigno; Daniel Cerin

Projekt je uspješno kandidiran za financiranje putem fondova za što je osigurano 85 posto bespovratnih sredstava od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje 2014-2021. godine u okviru programa ‘Energija i klimatske promjene’.

Radi se o projektu proizvodnje ogrjevne energije iz mora naziva Sea for Heritage Energy Transition (SeaHeat) vrijednosti gotovo milijun eura, a koji se realizira u suradnji s partnerima među kojima su uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u partnerskom konzorciju Istarska Regionalna Energetska Agencija – IRENA, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu te partner Apenhet AS iz Kraljevine Norveške.

Prilikom posjete ministrice Tramišak Istri, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ Rovinj-Rovigno doc. dr. sc. Marinko Rade, mr. sc. orth. med. MBA potpisao je ugovor referentnog broja 58 u vrijednosti 955.208,00 EUR za projekt naziva Sea for Heritage Energy Transition.

Izdvojeni članak

U Rovinju su predstavljeni projekti odvodnje: Investicije vrijedne gotovo 155 milijuna kuna

Ovim oglednim projektom u dvije bolničke zgrade u kojima se trenutno za grijanje koriste kotlovi s lož uljem, uz pomoć inovativne tehnologije i dizalica topline iz morske termalne energije ubuduće će se proizvoditi ogrjevna i rashladna energija pri čemu će se korištenjem novog sustava postići i znatne uštede, kao i veća energetska neovisnost.

U sklopu projektnog prijedloga predviđena je zamjena sustava grijanja u zgradi VII (A) neto površine 3 307 kvadrata i zgradi B neto korisne površine 3 294 kvadrata za što je projektna dokumentacija izrađena 2018. i 2019. te su ishođene sve potrebne suglasnosti, uključujući i nadležnog Konzervatorskog odjela.

Ugradnja novog sustava grijanja pretpostavlja uklanjanje spoja na postojeći sustav u zgradi i izgradnju novih strojarnica u podrumima predmetnih zgrada, čime se u potpunosti eliminiraju gubitci vanjskog cjevovoda. Novi sustav temelji se na korištenju dizalica topline, takozvanom voda-voda modelu koji kao primarni energent koristi morsku vodu.

Dizalice topline će u potpunosti pokrivati i potrebe za potrošnom toplom vodom. Predviđa se ugradnja četiri inverterske dizalice topline 25 do 100 kW nominalnog toplinskog učinka svaka.

Cilj projekta

Osnovni cilj projekta je promovirati energetsku obnovu zaštićenih zgrada korištenjem dizalica topline koje nemaju vidljivu vanjsku jedinicu te ni na koji način ne narušavaju vizualni identitet zgrade, a istovremeno osiguravaju visoku energetsku učinkovitost.

Jedan od važnih ciljeva projekta je i da kao ogledni primjer potakne i druge tvrtke i institucije na korištenje mora kao inovativnog izvora toplinsko-rashladne energije, kao i edukacija te svojevrsni transfer znanja partnerskom suradnjom više dionika.

Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) ima dugogodišnju suradnju s nositeljem projekta Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ Rovinj-Rovigno. IRENA je pripremala prijavu za natječaj Ministarstva zdravstva za financiranje izrade tehničke dokumentacije energetske obnove zgrade B bolnice koja je također pilot lokacija u ovom projektu.

Izdvojeni članak

Radovi na novim bazenima u Rovinju privode se kraju: Investicija je vrijedna 60 milijuna kuna

Kao partner sa značajnim iskustvom u provedbi projekata financiranih različitim EU sredstvima, sudjeluju u aktivnostima Instalacija i poticanje korištenja sustava toplinske energije mora, te popularizaciji energetske tranzicije naročito u zaštićenim zgradama. Apenhet AS specijaliziran je za komunikaciju, kreiranje, prezentaciju te širenje znanja na interaktivan i vizualno atraktivan način te će kao partner pomoći u podizanju svijesti i povećanju dosega i vidljivosti aktivnosti.

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) te Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pomoći će u kvalitetnijoj provedbi postupka ugradnje sustava korištenja toplinske energije mora. U toj ulozi, Fakulteti će djelovati kao dodatno neovisno nadzorno i savjetodavno tijelo.

Prikupljeni rezultati tijekom projekta bit će temelj za izradu elaborata s analizom potencijala proširenja sustava grijanja i hlađenja dizalicom topline na sve zgrade u sklopu kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ Rovinj-Rovigno te izrada smjernica i preporuka za korištenje toplinske energije mora u procesu energetske tranzicije zaštićenih zgrada koje će FSB izraditi u suradnji sa RGN-om i IRENA-om.

Copy link
Powered by Social Snap