Pretraga

Mega solarna elektrana u marokanskoj pustinji ‘na čekanju’, planove pregazilo vrijeme

A- A+

Čini se da je projekt obnovljive energije koji je obećavao promijeniti povijest propao. Od velikih planova za mega elektranu u marokanskoj pustinji trenutno nema ništa, a u zraku stoji prividni gubitak od 2 milijarde dolara. Kao razlog navodi se da je realizacija bila spora pa ju je prestigao razvoj tehnologije koji je sa sobom donio nova pravile ‘igre’.

Pixabay

Najveći planirani solarni projekt u Maroku odgođen je do daljnjeg. Elektrana Noor Midelt I, vrijedna 2 milijarde dolara i snage 800 MW, trebala je početi s radom ove godine, ali gradnja u trajanju od približno 30 mjeseci još nije ni započela. Kašnjenje je počelo kada su Ministarstvo energetike i mrežni operater ONEE odbacili CSP tehnologiju, izvještava ecoticias.com.

Zahtijevalo se da elektrana ima fotonaponsku (PV) tehnologiju, koja je pristupačnija, ali ima mali kapacitet za pohranu energije, i CSP, koja je skuplja, ali nastavlja opskrbljivati ​​mrežu satima nakon što padne mrak.

Izdvojeni članak

Danak održivog razvoja: Pustinja Mojave nestaje pod fotonaponskim panelima

Međutim, otkako je ugovor dodijeljen, ONEE i Ministarstvo energetike priopćili su da bi pristali na kupnju električne energije samo ako MASEN prijeđe s CSP na PV ili modificira pohranu slane energije na baterije.

MASEN i mreža konačno su postigli ugovor o kupnji električne energije, ali još uvijek traju rasprave između MASEN-a i razvojnog konzorcija o tehnološkim detaljima. MASEN upozorava da je prijedlog odgođen zbog pandemije i da je sada u završnoj fazi razvoja.

Sa svoje strane, ispred konzorcija koji je dobio posao EDF Renouvelables ističe da Maroko ostaje odlučan ponovno pokrenuti razvoj s kombinacijom fotonaponske energije, solarne topline i baterijskog skladištenja. Kao i da su svi partneri ‘ostali predani’. Što se tiče financiranja, Svjetska banka i Europska investicijska banka izjavile su da njihovi uvjeti financiranja ostaju na snazi ​​dok MASEN i konzorcij pokušavaju postići sporazum.

Opseg radova na saudijskoj ‘Liniji’ smanjuje se, radnici ostaju bez posla, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap