Pretraga

Propusni beton kao rješenje za odvodnju oborinskih voda: Na projektu rade hrvatski stručnjaci

A- A+

Postoji zaista puno vrsta betona, ali propusni beton je onaj koji bi mogao riješiti problem odvodnje oborinskih voda. Na tom projektu već više od dvije godine surađuju splitski FGAG i tvrtka CEMEX.

Foto: Pexels

Glavna karakteristika propusnog betona je da propušta vodu te tako odvodi padaline s betonirane površine, kako nam je objasnio Kajo Ferić, koordinator razvoja proizvoda, građevinskih rješenja i betonskih kolnika u CEMEX-u Hrvatska. U kombinaciji s odgovarajućom podlogom, dolazi se do toga da se sam sustav za odvodnju čini nepotrebnim.

– Ako je potrebno prikupiti oborine u područjima gdje nije dozvoljeno površinske vode ispustiti u tlo, kolnik od propusnog betona svojim retencijskim djelovanjem smanjuje potrebni kapacitet sustava za odvodnju te time omogućava značajne uštede pri izgradnji. Ono što ga također čini poželjnim je njegova gruba, a opet ravna površina na kojoj se voda nikad ne zadržava, a ostavlja poseban dekorativni dojam, objasnio nam je Ferić.

Istaknuo je upravo estetski dojam kao jedan od kriterija zbog kojih je ovaj materijal prvi izbor, a nakon daljnje analize, uviđen je i potencijal koji ima u pružanju rješenja na mnogobrojne izazove u infrastrukturnoj gradnji. Uz sve to, ovo je cjelovito rješenje jer posjeduje i brojne druge značajke održivosti. Tako na primjer doprinosi smanjenju zagađenja površinskih voda zbog manjeg površinskog otjecanja, eliminira ili bitno smanjuje potrebu za dreniranjem kolnika i parkirališta, ali i smanjuje buku i zagrijavanje prometnih površina.

Izdvojeni članak

‘Beton’ je moguće napraviti i od školjaka: Morski kamen je izvrstan odabir za pločice

Održivost izgrađenog ljudskog okoliša

– Također ima značajne retencijske sposobnosti i općenito pridonosi konceptu zelene gradnje. CEMEX planira uslugom projektiranja i izvođenja inovativnog i cjelovitog sustava odvodnje obogatiti svoju tržišnu ponudu rješenjem koje pomaže održivosti izgrađenog ljudskog okoliša. Definitivno, propusni beton otvara mogućnosti nove primjene kod izvođenja bilo javnih ili prometnih površina, zaključio je Ferić.

Trenutno je u fazi pripreme i izrada prototipa, za koji su odabrali lokaciju parkirališta uz administrativnu zgradu tvornice cementa Sv. Juraj. Kako nam je objasnio Ferić, to je najefikasniji način potvrde jesu li na dobrom putu ili ne. Monitoring prototipa u stvarnim uvjetima će omogućiti kalibraciju svih parametara za projektiranje budućih površina.

– Svojstva propusnog betona omogućavaju oborinskoj vodi i vodama iz drugih izvora brz prolazak kroz projektirani sloj te sprječavaju generiranje površinskog otjecanja i površinskog zadržavanja vode. Kada imamo veću količinu oborina s kojom se sve češće susrećemo, standardni linijski sustavi odvodnje imaju težak zadatak pravovremeno ukloniti nastali višak s kolnika. Ovim projektom ispitujemo i ponašanje čitavog sustava – propusni beton, zajedno s cijelim donjim ustrojem kolnika, pojasnio je Ferić.

Izdvojeni članak

Jedno od najznačajnijih otkrića: Samozbijajući beton se ugrađuje samo pod djelovanjem gravitacije

Zajednički projekt CEMEX-a i FGAG-a

Kako smo već i spomenuli, u pitanju je projekt u kojem sudjeluju CEMEX Hrvatska i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, a koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.284.645,28 kuna, od čega je 6.355.668,76 kuna sufinancirano EU sredstvima. Projekt je započeo u kolovozu 2020., a završit će u kolovozu 2023. godine.

Kako je istaknuo Ferić, ovo je još jedan primjer rada CEMEX-a s partnerima na pružanju održivih rješenja, a koji je usklađen s globalnom strategijom tvrtke ‘Budućnost na djelu‘. Kako nam je rekao, CEMEX dosta surađuje s građevinskim fakultetima u Hrvatskoj, a FGAG je bio logičan izbor pri definiranju partnera na projektu koji je istraživački i srodan.

– Tako smo zajedno prije dvije godine započeli suradnju na pronalasku novih tehničkih i tehnoloških rješenja s ciljem suzbijanja problema odvodnje oborinskih voda te smanjivanja rizika od poplava u urbanim područjima koje su sve učestalije zbog klimatskih promjena. Projektom razvijamo inovativne usluge projektiranja i izgradnje cjelovitog rješenja za sustave odvodnje s kolničkih i s drugih horizontalnih površina specijalnim propusnim betonom, rekao nam je Ferić.

Copy link
Powered by Social Snap