Pretraga

Razmišljate o postavljanju sunčane elektrane? Pomoću solarnog kalkulatora izračunajte uštedu

A- A+

Prilikom postavljanja sunčanih elektrana, što je poprilična investicija, bitno je moći izračunati isplativost izgradnje. Sada postoji solarni kalkulator koji izračunava sunčani potencijal objekta i uštedu nakon instalacije elektrane.

Solarni sustav | foto: Pixabay | ilustracija

Kalkulator je nastao u okviru tematske mreže METAR, a na temelju Smjernica za građane s ciljem povećanja udjela obnovljivih izvora energije u kućanstvima, kojima se predlaže ugradnja fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije, odnosno sunčanih elektrana s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja klimatskih promjena, ali i kao odgovor na rastuću cijenu energetskih usluga.

U kalkulator se mogu upisati ulazni podaci poput:

  • karakteristike objekta (lokacija, orijentacija krova, nagib krova/panela),
  • prosječnu potrošnju električne energije objekta (prosječna godišnja VT potrošnja, prosječna godišnja NT potrošnja, grije li se objekt na električnu energiju)
  • nazivne snage sunčane elektrane.

Kao izlazne podatke kalkulator nudi sljedeće grafičke prikaze:

Prednosti ovakvog besplatnog i neiscrpnog izvora energije koji doprinosi održivom razvoju i energetskoj neovisnosti su:

  • značajne uštede energije (preko 80%) koje su vidljive već na prvom računu za električnu energiju nakon izgradnje sunčane elektrane,
  • sigurna i isplativa investiciji s vrlo niskim rizikom,
  • vrijeme povrata u najvećem broju slučajeva kreće se u rasponu od 8 do 10 godina, dok je životni vijek elektrane minimalno 25 godina,
  • doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova i ublažavanju klimatskih promjena.

Smanjenje ugljičnog otiska

Prosječno hrvatsko kućanstvo instalacijom sunčane elektrane može smanjiti svoj ugljični otisak za nekoliko tona, što je ekvivalent nekoliko stotina posađenih stabala.

Tematska mreža METAR uspostavila je Mrežu za pravednu i niskougljičnu tranziciju. Mreža za pravednu i niskougljičnu tranziciju sastoji se od znanstvenih, obrazovnih i neprofitnih organizacija, te jedinica lokalne samouprave čiji je cilj promicanje načela uključivog, pravednog i niskougljičnog razvoja.

Izdvojeni članak

Stupila na snagu nulta stopa PDV-a na ugradnju solarnih elektrana i kolektora

Misija Mreže je poticati aktivnosti i mjere za pravednu tranziciju ka klimatski neutralnom društvu otpornom na klimatske promjene kroz jačanje suradnje između znanstveno-istraživačkih ustanova, organizacija civilnog društva, javne uprave i ostalih dionika na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Solarnom kalkulatoru možete pristupiti ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap