Pretraga

Rimac ima novi projekt: Ulazi na tržište sa štedljivim baterija

A- A+

Rimac Technology zakoračio je na tržište stacionarnih sustava pohrane energije (ESS) s novim brendom Rimac Energy. Novi brend unutar kompanije već ima 60 ljudi unutar tima, a imaju za cilj ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža.

Rimac

Foto: Rimac Automobili

Rimac Energy predstavlja specijaliziran tim unutar kompanije Rimac Technology koji broji 60 zaposlenika, te koji raste i razvija se posljednjih 18 mjeseci. Kao rezultat, Rimac Energy je osmislio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke za do 50%, a istovremeno zauzima do 40% manje površine u odnosu na najmodernija rješenja. Tehnološke prednosti novih baterija uključuju produljeni životni vijek, ugrađenu redundanciju za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sustava i njegove instalacije.

– U Rimcu smo uvijek bili motivirani inovacijama i željom za pomicanjem granica onoga što je moguće u automobilskoj industriji. Međutim, prepoznajemo važnost rješenja stacionarnih baterija kako bismo ubrzali tranziciju na obnovljive izvore energije. S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu”, poručuje direktor Rimac Energy, Wasim Sarwar Dilov.

Izdvojeni članak

Foto: Rimac objavio nove fotografije kampusa u Kerestincu, postavljen je i krov

Rimac Energy trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot-projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao potporu njihovim solarnim elektranama i vjetroelektranama. Strateški plan tvrtke je najprije pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, u vidu potpora elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u tijeku.

– Očekuje se da će se pilot-sustavi proizvesti do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, s postupnim povećanjem kapaciteta proizvodnje na desetke GWh, najavljuju iz Rimac grupacije.

U pozadini projekta, kako se ističe u priopćenju, hitna je potreba za čistom energetskom infrastrukturom koja podržava integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti pohrane i balansiranja energije. Kako i stvaranje rješenja koja će čistu energiju učiniti dostupnijom.

– S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost”, poručuje osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac.

Copy link
Powered by Social Snap