Pretraga

Slijedi instalacija sunčanih elektrana na krovovima u Zagrebu: Grad na natječaju dobio 7.5 milijuna kuna

A- A+

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio početak realizacije programa ‘Sunčani krovovi’ za kojeg je Grad na natječaju dobio 7.5 milijuna kuna. Realizacija ovog projekta obuhvaća aktivnosti za solarizaciju više od 800 objekata u vlasništvu Grada i Holdinga.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije | foto: screenshot Facebook Tomislav Tomašević

Uskoro će započeti solarizacija Grada Zagreba. Naime, Zagreb je na natječaju dobio 7.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Norveškog financijskog mehanizma, a tim sredstvima će se financirati program instalacije mikro solarnih elektrana na krovovima u Zagrebu. Osim o solarizaciji Zagreba, na konferenciji za medije se govorilo i o pretvaranju dijela stare Vlaške u pješačku zonu, a o tome možete više pročitati ovdje.

Ove godine započinje objedinjena nabava za osam ustanova čije će solarne elektrane imati kapacitet veći od čitavog dosad instaliranog kapaciteta na zgradama Grada, državne uprave i građana. Tako će sunčane elektrane biti smještene na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec. Osim na zgradama bazena, bit će smještene i na dječjem vrtiću Trnsko, psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, domovima za starije Trešnjevka jedan i dva te na zgradi Čistoće.

Izdvojeni članak

Zagreb polako postaje pristupačniji za pješake: Dio stare Vlaške se pretvara u pješačku zonu

Kako piše na gradonačelnikovoj službenoj facebook stranici, ovo je tek dio aktivnosti koje su u tijeku na više od 500 objekata Grada i 300 objekata Holdinga za koje je već u planu da dobiju sunčanu elektranu na krovu. Tomašević je na konferenciji za medije rekao da je cilj ovog projekta  da Grad Zagreb ‘uhvati korak sa solarizacijom drugih europskih metropola i na taj način da svoj doprinos razvoju obnovljivih izvora energije’.

Inače, program ‘Sunčani krovovi’ je prošle godine jednoglasno donijela Skupština, a cilj je realizacija oko 50MW sunčanih elektrana u Zagrebu (trenutno 150 MW u cijeloj Hrvatskoj).

Copy link
Powered by Social Snap