Pretraga

Veliko priznanje: Projekt istarskog grada predstavljen kao primjer dobrog rješenja provedbe energetske tranzicije

A- A+

Istarski grad, Poreč, je dobio veliko priznanje. Njihov projekt ‘Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo’ naveden je kao primjer rješenja dobre prakse za provedbu energetske tranzicije u gradovima Europske unije.

Crkva Gospe od Anđela, foto: Grad Poreč

Projekt je tako naveden u izvješću koje je izradila organizacija Solar Power Europe, a koje je predstavljeno na Brussels Urban Summitu 2023. Poreč je tako uvršten među 33 gradova, najvećim dijelom zapadne Europe, čija su rješenja navedena kao primjeri dobre prakse u provedbi energetske tranzicije.

Besplatna savjetodavna podrška

Poreč je istaknut kao grad koji potiče građane da budu dionici u energetskoj tranziciji. Porečki ‘Sunčani ured‘ naveden je kao mjesto na kojem građani, mogu rezervirati termin, te potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu/solarnu elektranu.

Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o. koja ima ulogu koordinatora projekta, rekla je da je otvaranjem Sunčanog ureda, Poreč svim svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu, potpuno besplatno, dobiti osnovne informacije i odgovore na razna pitanja, kao što su Što je solarna (fotonaponska) elektrana i kako radi?, ali i koji su im dokumenti potrebni za instalaciju iste.

Izdvojeni članak

U Poreču proizvode prirodni betonski materijal: Laganiji je, otporniji i ekološki prihvatljiv

– Drago nam je što je ovaj projekt prepoznat na jednoj visokoj razini i uvršten u među najbolje primjere prakse. Još više nam je drago što od otvaranja Sunčanog ureda imamo jako puno upita i interesa naših građana, rekla je Lalić.

Razne aktivnosti

Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1 u Poreču, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 08:00 do 11:00 sati, te utorkom od 12:00 do 15:00 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte [email protected]. U sklopu projekta se kontinuirano održavaju radionice, edukativne aktivnosti i radi na edukaciji građana i svih dionika.

Ovaj je ured jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574,60 € uz intenzitet sufinanciranja od 90%.

Copy link
Powered by Social Snap