Pretraga

Zagreb kreće s ozelenjavanjem gradskih dvorišta, 600 tisuća eura za male urbane oaze

A- A+

Grad Zagreb dobitnik je bespovratnih sredstava iz EU programa Horizon Europe za testiranje inovacija za brzu dekarbonizaciju u okviru platforme Net ZeroCities. Jedini je grad u Hrvatskoj među 26 gradova na području država članica Europske unije i pridruženih zemalja koji će imati priliku za stvaranje urbanih zelenih oaza na ovaj način.

urbano zelenilo

urbano zelenilo | Freepik, jannoono28

Okosnica projekta su pilot aktivnosti revitalizacije i ozlenjivanja gradskih dvorišta koja će biti odabrana putem poziva za iskaz interesa, a velika dodana vrijednost je participativni pristup i uključenost lokalne zajednice u dizajniranje buduće namjene i izgleda dvorišta, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Vrijednost projekta ozelenjivanja gradskih dvorišta je 600.000 eura, a Grad Zagreb će ga provoditi u partnerstvu s Agronomskim fakultetom, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i organizacijom civilnog društva Odraz.

Izdvojeni članak

Aktivirano gradilište projekta Greenway, Zagrepčani ipak dobivaju pješačku stazu od eko-asfalta

– Vrlo smo sretni što su prepoznati naši napori da slijedimo put prema klimatski neutralnoj Europi do 2030. i što je Grad Zagreb odabran za provedbu inovativnog projekta Aktivacija zelenih dvorišta za ugljičnu neutralnost. Uključivanje građana i stručnjaka iz različitih područja, kao i dijeljenje znanja i iskustva s pilot-gradovima, ojačat će kapacitete Grada Zagreba za uspješno testiranje inovativnih pristupa osmišljenih za stvaranje pozitivne promjene i osiguranje ugodnijeg, zdravijeg i ljepšeg urbanog i životnog okruženja koje podržava društvenu interakciju, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.

Kroz provedbu projekta Grad Zagreb će kao i ostali pilot-gradovi dobiti izravnu podršku stručnjaka, kao i priliku za učenje od drugih gradova tijekom dvogodišnjeg programa. Rezultati će se dijeliti s drugim gradovima, umnožavajući time utjecaj programa na nastojanja europskih gradova da postanu klimatski neutralni. Grad Zagreb je podršku za ovu prijavu dobio i kroz pilot projekt ‘Funkcionalna područja u EU’, koji su pokrenule Europska komisija i Svjetska banka, a kojim se jačaju kapaciteti za planiranje i financiranje ulaganja za zelenu tranziciju i održivi razvoj.

2024. godina je najavljena kao godina revitalizacije zagrebačke javne infrastrukture, doznajte ovdje koji milijunski projekti kreću u realizaciju.

Copy link
Powered by Social Snap