Pretraga

Slovenci prali novac kupovinom nekretnina vrijednih 1,5 milijuna € po Istri i Kvarneru

A- A+

Trojica Slovenaca osumnjičena su jer su nezakonito stečen novac ulagali u nekretnine u Istri i Kvarneru. Tako stečene nekretnine, u vrijednosti najmanje 1.500.000 eura, su prodavali i na taj se način nezakonito okoristili.

arhitektura istre

Istra, foto: Stella Ćaleta | baustela.hr

Općinsko državno odvjetništvo u Puli započelo je istragu protiv trojice slovenskih državljana za koje postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo protiv gospodarstva pranjem novca. Okrivljenike se tereti da su, od 2002. do veljače 2022. godine, prikrivali nezakonito podrijetlo imovine velike vrijednosti. Radi se o tome da su okrivljeni 49-godišnjak i 48-godišnjak nezakonitu imovinu ostvarili počinjenjem kaznenih djela na području SAD-a.

Novac pribavljen počinjenjem kaznenih djela uplaćivali su na svoje bankovne račune ili bankovne račune trgovačkih društava koje su oni prethodno osnovali. Također, 48-godišnjak je veće novčane iznose uplaćivao i na bankovni račun 47-godišnjaka. Potom su trojica okrivljenika, od 2002. do 2010. godine, na području Istre i Kvarnera, s tako uplaćenim novcem na bankovnim računima, kupili veći broj nekretnina u svoje ime ili u ime trgovačkih društava koje su osnovali.

Izdvojeni članak

Boom na tržištu nekretnina u Hrvatskoj: ‘Moguće je da je riječ o nekom postotku pranja novca’

Radi se o kupnji nekretnina ukupne vrijednosti najmanje 1.500.000 eura. Osnovano se sumnja i da su tako stečene nekretnine na području Istre i Kvarnera, od 2010. do 2022. godine, prodavali i novac stečen prodajom zadržali za sebe.

Na taj su način osumnjičeni prikrili pravu prirodu, podrijetlo i postojanje vlasništva na imovinskoj koristi koju su ostvarili kaznenim djelom. Županijski sud u Puli je, povodom prijedloga ovog državnog odvjetništva, donio rješenje kojim je određena predložena privremena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi.

Copy link
Powered by Social Snap