Pretraga

Od danas se možete službeno prijaviti na natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

A- A+

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započinje danas u 10:00 sati. Za provedbu natječaja osigurano je 390 milijuna kuna, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći bespovratno dobiti i do 204 tisuće kuna.

Energetska obnova obiteljskih kuća | Foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Već smo ranije izvijestili kako je zbog tehničkih poteškoća podnošenje zahtjeva koje je trebalo započeti sredinom listopada odgođeno za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Način prijave na Javni poziv se optimizirao. Od 30. studenog u sustavu se mogao ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju. Službeno zaprimanje zahtjeva kreće danas.

Izdvojeni članak

Podnošenje prijava za energetsku obnovu kuća od 7. prosinca: Prijave možete ranije pripremiti

Podsjećamo da su se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogli prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50 % površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Fond u okviru Javnog poziva sufinancira energetsku obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, odnosno mjere sukladno Tehničkim uvjetima Poziva. Svi zaprimljeni zahtjevi će biti rangirani prema vremenu njihovog zaprimanja.

Uz ovaj poziv u pripremi je još jedan namijenjen sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, odnosno usporedno s istim. Tim će se pozivom energetska obnova obiteljskih kuća koje su oštećene u potresu sufinancirati stopom od 80 % prihvatljivih troškova, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove, te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu. Za taj je poziv osigurano dodatnih 100 milijuna kuna.

Sve informacije o potrebnim uvjetima i načinu prijave mogu se pronaći na internetskoj stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izdvojeni članak

Energetska obnova kroz primjer zgrade koja danas ima 80 posto niže troškove

Od danas se možete službeno prijaviti na natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap