Pretraga

Luka Korlaet: Zagreb dobiva novi stadion s barem 8 tisuća mjesta, a onda ide Maksimir

A- A+

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet najavio je u drugoj polovici 2023. godine početak gradnje nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj ulici na kojem će trenirati i igrati Dinamo, reprezentacija i drugi klubovi dok se ne sruši stari i izgradi novi, dugo očekivani stadion u Maksimiru.

Dinamov stadion i Luka Korlaet | foto: Google maps, screesnhot, ilustracija

Korlaet je najavio kako će za maksimirski stadion provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj početkom sljedeće godine, a potom će se kroz godinu razraditi idejni, glavni i provedbeni projekt i ishoditi sve potrebne dozvole.

– U 2024. bi srušili postojeći stadion te nakon toga počeli graditi novi, rekao je Korlaet za Hinu, prenosi Gol.hr.

U tijeku su razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, što je preduvjet za građevinske radove. Projekt stadiona u Kranjčevićevoj je gotov, Korlaet se nada da će gradnju sufinancirati Grad Zagreb i HNS s UEFA-om. Da bi to mogao biti stadion za međunarodne utakmice, po pravilima UEFA-e mora imati najmanje 8.000 mjesta za gledatelje, a projekt dopušta da ih ima i 12.000.

Sada stadion ima jednu tribinu sa 4.000 mjesta pa će se dodati još jedna simetrična, a vjerojatno još i dvije, kako bi imao 12.000 mjesta. Kako Grad ima gotov projekt, gradnja u Kranjčevićevoj počet će vjerojatno do kraja 2023., a stadion bi trebao biti izgrađen unutar godinu dana. Podsjetimo da je predsjednik Sabora Goran Jandroković najavio izgradnju nacionalnog stadiona, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Renesansa hrvatskog nogometa: Ruši se Maksimir i gradi novi stadion

Dom sportova ide u rekonstrukciju

Od sportskih objekata na kojima će se raditi iduće godine, Korlaet je najavio rekonstrukciju Doma sportova za kojeg je izdana građevinska dozvola te izgradnju bazena u Španskom. Dom sportova je ‘načeo’ potres. O tome smo ranije pisali, pročitajte više na linku ako vas zanima.

Isto vrijedi za bazen u Španskom koji košta također 150 miljuna kuna, ali Korlaet planira izvući čak 130 miljiuna iz Fondova. Gradit će mali i veliki bazen, saunu, spa, tobogan i sl. Zamjenik gradonačelnika za jesen 2023. najavio je početak gradnje nove gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra s kongresnom dvoranom za 500 mjesta u sklopu projketa Paromlin. Tu će biti i razni izložbeni i ugostiteljski prostori, dječje igraonice te prostori za najam. Zajedno s opremanjem projekt stoji 500 milijuna kuna, a planirano je sufinanciranje iz EU-ovih fondova u iznosu od oko 300 milijuna kuna.

Korlaet za iduću godinu najavljuje i kapitalizaciju vrijednog gradskog zemljišta bloka Badel, koje će Grad prodati ili dati u dugoročnu koncesiju. pročit

– Očekujemo da će se tamo tijekom 2024. projektirati i početi graditi nekoliko objekata. Riječ je o projektu portugalskog ureda koji je prije 10 godina pobijedio na međunarodnom natječaju, te je na osnovu njega napravljen urbanistički plan uređenja koji će uskoro ići u javnu raspravu, rekao je Korlaet, a mi smo i ranije pisali o tome.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Prošlost i budućnost maksimirskog stadiona: Otto Barić otkriva svoju viziju

U obnovu idu i drugi objekti diljem Zagreba, a naglasak se stavlja na održivost

U obnovu ide i Hrvatski-prirodoslovni muzej na Gornjem gradu, Kino Europa, a raznatraju se i proširenja pješačkih i biciklističkih zona u središtu Zagreba. U planu je i gradnja podzemne garaže ispod Srednjoškolskog igrališta u Klaićevoj ulici, na čijem krovu će biti igralište za škole. Investitor će biti Zagrebparking, vrijednost projekta je između 100 i 150 milijuna kuna, a gradnja bi počela 2024. Obnavljaju se i škole, bolnice, kulturne institucije i mostovi te infrastruktura.

Grad to sve sam financira, a Korlaet očekuje povrat dijela novca iz Fonda solidarnosti, a ostatak sredstava do cjelovite obnove iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Izdvojeni članak

Vlada donijela nove odluke: Korlaet postao zamjenik predsjednika Stručnog savjeta za obnovu

Copy link
Powered by Social Snap