Pretraga

Cjelovita obnova FER-a, zamjenski prostor za nastavu sportska dvorana

A- A+

Zgrade kompleksa Fakulteta elektrotehnike i računarstva izgrađene su, sa vremenskim razmacima, u 60-tim godinama prošlog stoljeća. Na njima su radila velika lica hrvatske arhitekture poput Galića, Ostrogovića i Haberlea, no zgradama je potrebna cjelovita obnova, koju je dekan Vedran Bilas i najavio krajem prošle godine. Prvi korak obnova je sportske dvorane Martinovka, u kojoj će se za vrijeme radova na zgradama B i C privremeno održavati nastava. Počela je 20. svibnja te je u potpunosti financirana EU sredstvima.

Fakultet elektrotehnike i računarstva | srednja.hr

Kako je fakultet rastao, kompleks Fakulteta elektrotehnike i računarstva, pratile su njegov razvoj. Građene s vremenskim odmacima za vrijeme 1960-ih, na njima su radila neka od najvećih imena domaće arhitekture, poput Galića, Ostrogovića, Haberlea, Fabrisa i drugih. Kompleks FER-a danas ima četiri zgrade, a za njih je krajem prošle godine najavljena cjelovita obnova.

Izdvojeni članak

Ovaj zagrebački fakultet ‘opremio’ se solarnim elektranama: Stanari će profitirati od viška energije

O povijesnom razvoju i izgradnji zgrada moglo se saznati na izložbi ‘Feropolis’ koja je održana krajem prošle godine, a ideja za njenu pripremu zapravo se javila uslijed intenzivnog promišljanja infrastrukture zgrada, čak dvije godine prije najave obnove. Cjelovita obnova, rekao je na izložbi dekan FER-a Vedran Bilas, nužna je za zgrade iz 60-ih godina prošlog stoljeća, prenio je index.hr.

Već u studenom 2023. bile su ishođene dozvole za obnovu, a za vrijeme radova nastava će se privremeno odvijati na drugim lokacijama. Za trajanja obnove zgrada B i C, dio djelatnosti Fakulteta premjestit će se u sportsku dvoranu Martinovka, koju će se prethodno obnoviti, a radovi u potpunosti financirani EU sredstvima mogli bi potrajati do šest mjeseci. Nakon obnove dviju zgrada FER-a, sportska dvorana nastavit će se koristiti za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

Osim obnove zgrada sportske dvorane i FER-a, na Martinovki se naveliko radi i na parceli odmah iza Fakulteta. Što se ondje gradi, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap