Pretraga

Obnovljeno 600 km prometnica, 77 mostova, 100 km vodovodne mreže, 182 obrazovne i 74 zdravstvene ustanove

A- A+

Za zagrebački potres najviše je utrošeno na kulturnu baštinu, promet i obrazovanje, a za petrinjski, 25 posto ukupnih sredstava utrošeno je na kulturnu baštinu, a 20 posto na promet. Rezime obnove od potresa predstavljen je na sjednici Vlade.

obnova stambenih zgrada nakon potresa

obnova stambenih zgrada nakon potresa | foto: Ministarstvo porostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Obnova od potresa sredstvima Fonda solidarnosti EU bila je jedna od tema upravo održane sjednice Vlade. Ovom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, prezentirao je Završno izvješće provedbe projekata financiranih iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Istaknuo je da su iskorištena sva sredstva iz alokacije. Kao i da je obnovljen veliki broj zgrada javnog sektora, prometne i komunalne infrastrukture na području obuhvaćenom zagrebačkim i petrinjskim potresom.

Izdvojeni članak

Doznajemo: Ako obnova ne bude gotova na vrijeme, premijer obećao preseliti se u kontejner

Ukupna vrijednost projekata 3,28 milijardi eura

Bačić je podsjetio da je odlukom Europskog parlamenta, za oba potresa osigurano milijardu i tri milijuna eura te je na temelju tih sredstava ugovoreno 1.330 projekata obnove zgrada javnog sektora i komunalne i prometne infrastrukture, a ukupna vrijednost projekata je 3,28 milijardi eura.

Istaknuto je i kako je krajnji rok za realizaciju tih sredstava bio 30. lipnja ove godine, no da je on produžen za 12 mjeseci s obzirom na to da je na zgradama javnog sektora i na ostalim zgradama s područja zagrebačkog potresa kao posljedica kasnijeg petrinjskog potresa nastala progresivna šteta.

Trenutno je iskorišteno 1,45 milijardi eura raspoloživih sredstava, odnosno predviđeni alocirani iznos prešao je 45 posto. Kada je u pitanju zagrebački potres, osigurano je 683 milijuna eura, a ugovoreno 595 projekata čija je ukupna vrijednost 2,22 milijarde eura. Iskorištena su sredstva u ukupnom iznosu od 910 milijuna eura. Za petrinjski potres osigurano je 319 milijuna eura iz Fonda, a ugovoreno 735 projekata, čija je ukupna vrijednost 1,06 milijardi eura. Do danas je iskorišteno 543 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Razgovarali smo s tvrtkom koja radi na kompleksnoj obnovi zagrebačke katedrale: Ojačavaju svodove, a vjetar diktira tempo

Svi započeti projekti se nastavljaju

Za zagrebački potres najviše je utrošeno na kulturnu baštinu, promet i obrazovanje, a za petrinjski, 25 posto ukupnih sredstava utrošeno je na kulturnu baštinu, a 20 posto na promet. Ukupno je obnovljeno 156 vrtića i škola, 26 fakulteta, 18 bolnica i 56 drugih zdravstvenih ustanova, više od 600 kilometara prometnica, 77 mostova, 100 kilometara mreže javne vodoopskrbe i odvodnje, sanirano više od 28 kilometara nasipa i obaloutvrda te 127 klizišta.

– Pred nama je pregled i verifikacija svih nastalih troškova od strane tijela odgovornih za provedbu financijskog doprinosa Fonda solidarnosti, najavio je ministar i kazao da će se svi započeti projekti nastaviti financirati te će za to Vlada osigurati milijardu eura iz proračuna, a 1,2 milijardi eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković dodao je da će naučene lekcije Hrvatske nakon dva potresa biti prezentirane Europskoj komisiji s idejama kako da se ova pravna regulativa prilagodi štetama koje nastaju u velikim urbanim sredinama te se umjesto povrata u prijašnje stanje provede konstrukcijska obnova.

Obnovu naklon potresa obilježile su i nesreće na gradlištima, pročitajte ovdje što se sve dogodilo.

Copy link
Powered by Social Snap