Pretraga

Tri uhićenja u Zagrebu: Krivotvorenom dokumentacijom dobili 2,5 milijuna za potresnu obnovu

A- A+

Potres koji je 28. i 29. prosinca 2020. godine uzdrmao Sisačko-moslavačku županiju izazvao je velike štete na zgradama i kućama, a neki objekti i urušili su se. Za obnovu su pokrenuti brojni projekti, a evidentno je kako su se neki sredstvima pokušali okoristiti prijevarom. Zbog sumnje u počinjenje subvencijske prevare i krivotvorenja isprava kako bi se dobila bespovratna potpora od 2,5 milijuna namijenjenih za potresnu obnovu, EPPO u Zagrebu je pokrenuo postupak protiv tri osobe. Sumnja se da je od 2022. vlasnik jednog trgovačkog društva podnio prijavu na javni poziv za obnovu, krivotvorenom traženom dokumentacijom i uz pomoć dva visokopozicionirana poznanstva koji su također osumnjičeni.

policija rotirka

Ilustracija | foto: Pu koprivničko-križevačka

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv triju osoba i jednog trgovačkog društva. U pitanju je sumnja u počinjenje subvencijske prevare i krivotvorenja isprava za dobivanje bespovratne potpore u iznosu od oko 2,5 milijuna eura namijenjenih obnovi nakon potresa. Sva sredstva bila su financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a osumnjičeni su na zahtjev EPPO-a uhićeni 29. travnja 2024., objavio je Index.hr.

Prijava krivotvorenom dokumentacijom

Naime, postoji sumnja da je od siječnja 2022. godine, sve do listopada 2023. godine jedan od osumnjičenika, ujedno vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, počinio djela subvencijske prevare i krivotvorenja isprave. Utvrđeno je kako je osumnjičena osoba, u ime svog trgovačkog društva, podnio prijavu na javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Izdvojeni članak

Zoran Pripuz zbog bespravne gradnje na Murteru završio u istražnom zatvoru

Pritom, u pozivu je stajalo kako je obavezni uvjet za prihvatljivost prijave bilo propisano da se poziv odnosi na vraćanje energetske infrastrukture, postrojenja i sustava, kao i pripadajućih građevina oštećenih u potresu s kraja 2020. godine u Sisačko-moslavačkoj županiji, u prijašnje stanje. Postoji osnovana sumnja kako je vlasnik društva dogovorio krivotvorenje tražene dokumentacije i da su mu u tome pomogla druga dva osumnjičenika – stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo te ovlaštenog inženjera elektrotehnike.

Iz FSEU dodijeljeno 2,5 milijuna

Sumnja se kako su u međusobnom dogovoru uključeni naveli da su na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu te da je stalni sudski vještak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže. U nastavku, vlasnik društva krivotvorene dokumente priložio je prijavi predanoj Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje mu je dodijelilo približno 2,5 milijuna eura iz FSEU. Od toga, oko 1,7 milijuna eura isplaćeno je njegovom društvu za troškove koje je zapravo bilo neprihvatljivo.

Izdvojeni članak

Ubijen građevinski radnik iz Ukrajine: Privedene četiri osobe, čekaju se rezultati obdukcije

U suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te hrvatskim Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave provedene su izvidne radnje. Kako bi se osigurala protupravno stečenu imovinsku korist, EPPO je sucu istrage predložio blokadu imovine i sredstava na računu osumnjičenog društva, priopćio je EPPO.

Kriminalistička istraživanja nad osumnjičenima

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK Zagreb priveli su kraju kriminalističko istraživanje nad tri muškarca. Zbog sumnje da je počinio kaznena djela Subvencijska prijava i Krivotvorenje isprave, kriminalističko istraživanje je provedeno nad 64-godišnjakom te nad 65-godišnjakom i 69-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Krivotvorenja isprave i pomaganje u počinjenju Subvencijske prijevare, izvijestio je MUP.

Nakon što je kriminalističko istraživanje privedeno kraju, u zakonskome roku, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku. Isto tako, Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj podnesena je prijava, zaključno je izneseno u policijskom priopćenju.

Nad jedan dalmatinski grad bila se nadvila tužba ‘teška’ 15 milijuna eura, no na kraju ju je izbjegao, a ovdje pročitajte o čemu je bila riječ.

Copy link
Powered by Social Snap