Pretraga

FIFA tvrdi da je ovo prvo ugljično neutralno Svjetsko prvenstvo u povijesti: Je li to istina?

A- A+

Svjetsko prvenstvo u Katru je trenutno pod velikim povećalom zbog brojnih razloga, a veliki problem predstavlja i infrastruktura. Osim što je velik broj radnika stradao i upitno je koliko su njihova prava bila poštovana, postavlja se i pitanje ugljičnog otiska. Iako FIFA tvrdi da je ovo prvo ugljično neutralno Svjetsko u povijesti, stručnjaci tvrde da to nije istina.

Al Bayt stadion | Katar 2022.

Utjecaj četverotjednog prvenstva na okoliš pod povećalom je javnosti, a sve je potaknuto tvrdnjom organizatora da će Katar 2022. biti prvo ugljično neutralno FIFA Svjetsko prvenstvo u povijesti. Stručnjak za sport i geopolitiku, Simon Chadwick je rekao kako su te tvrdnje pomalo neiskrene, i to ne samo od Kataraca, već i od FIFA-E, piše Dezeen.

Ove su kritike povrh zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u zaljevskoj državi, uglavnom usmjerenih na tretman radnika migranata koji su pomogli u izgradnji stadiona za turnir, kao i katarskih strogih zakona protiv LGBT osoba.

Čak je i Sepp Blatter, bivši predsjednik nogometnog upravnog tijela FIFA-e koji je najavio da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva 2010., nedavno rekao da je izbor bio ‘pogreška’. U izvješću objavljenom u lipnju, neprofitna zagovaračka skupina Carbon Market Watch rekla je da tvrdnja o neutralnosti ugljika ‘jednostavno nije vjerodostojna’.

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Održivost Svjetskog prvenstva?

– Naš cilj je nadoknaditi sve emisije stakleničkih plinova, istovremeno unapređujući rješenja s niskom razinom ugljika u Kataru i regiji. Turnir s neutralnim ugljikom isporučuje se kroz proces od četiri koraka: svijest, mjerenje, smanjenje i kompenzacija. Brzo napredujemo u svim područjima, piše u izjavi o održivosti događaja.

No Carbon Market Watch tvrdi da će emisije ugljičnog dioksida biti mnogo veće od 3,6 milijuna tona koje su procijenili organizatori i da sheme kompenzacije koje čine osnovu za tvrdnju o neutralnosti imaju ‘nisku razinu ekološkog integriteta’. Nekoliko drugih klimatskih stručnjaka također je izrazilo ozbiljne sumnje.

Ukupna ekološka evidencija Katara bogatog fosilnim gorivima je loša. Projekt Country Overshoot Day mreže Global Footprint Network, kojim se obilježava datum kada potrošnja resursa u nekoj naciji premašuje godišnje planetarne granice, postavio je Katar na prvo mjesto u svijetu za 2022. godinu, 10. veljače. Izvan Katara, bura oko održivosti ovog Svjetskog kupa ponovno je pokrenula razgovor o budućnosti velikih međunarodnih sportskih turnira.

– FIFA-ina odluka da iznese ovu hrabru, ali fantastičnu tvrdnju podigla je svijest o nečemu o čemu mnogi ljudi ne razmišljaju: utjecaju njihovih omiljenih sportova na planet, rekao je Khaled Diab iz Carbon Market Watcha.

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

‘Greenwashing’

Slična rasprava bjesnila je uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020., s optužbama za ‘greenwashing’. Izvršni direktor Olimpijskih igara Christophe Dubi kasnije je rekao da budući događaji više neće uključivati ​​izgradnju nekoliko novih borilišta. Chadwick, profesor na poslovnoj školi Skema, tvrdi da kako bi veliki sportski događaji smanjili svoj utjecaj na okoliš, održivost mora biti prisutna od samog početka, uključujući odluke o lokaciji domaćina.

– Oblikujte okruženje u svoj događaj kada ga stvarate. Mislim da je situacija s FIFA-om i Katarcima post-hoc racionalizacija, koja zapravo govori naknadno – dobro, dobro, ovo će biti ekološki prihvatljiv turnir. Dvanaest godina nakon što su osvojili pravo domaćinstva turnira, sada je malo kasno da ga brendiraju kao ekološki održiv događaj. Nije moguće imati globalni sportski događaj koji je ugljično neutralan, rekao je Chadwick.

Tvrdnje o neutralnosti ugljika često su kontroverzne, osobito kada se uvelike oslanjaju na kompenzaciju kao što je Svjetsko prvenstvo u Kataru. Carbon Market Watch vjeruje da se takvi događaji ‘nikada ne bi smjeli reklamirati kao ugljično neutralni’ i dvojbeni su mogu li veliki turniri poput Svjetskog kupa i Olimpijskih igara uopće postići taj standard.

– Nije moguće imati globalni sportski događaj koji je ugljično neutralan, a pogotovo ne onaj koji uključuje izgradnju velike nove infrastrukture. Ono ka čemu bi sportski događaji trebali težiti jest minimizirati svoj utjecaj na klimu i okoliš te postati održiviji, bez tvrdnji da su ugljično neutralni, upozorio je Diab.

Izdvojeni članak

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Prvo prvenstvo s ciljem ugljične neutralnosti

Dipesh Patel, direktor i osnivač BDP Pattern, britanskog arhitektonskog studija u vlasništvu BDP-a koji je radio na stadionima Ahmad Bin Ali i Education City u Kataru, branio je pristup zemlje i izrazio optimizam u pogledu budućih događaja.

– Zadivljujuće je to što je Svjetsko prvenstvo u Kataru krenulo u misiju da bude prvo Svjetsko prvenstvo s neutralnim ugljikom. Stadioni su sigurno mnogo održiviji nego da su izgrađeni bez ovog cilja. Sada kada je Katar postavio cilj da bude ‘ugljično neutralno’ Svjetsko prvenstvo, svi budući veliki događaji sigurno će nastaviti s time, zaključio je Patel.

Ben Dixon, član upravne skupine Architects Declare i koordinator mreže Climate Action Network Alasdair rekao je kako misli da će se ‘putujući’ turniri značajno razviti u sljedećem desetljeću. Napomenuo je kako smo svjedoci mnogo većeg nadzora nad emisijama, što bi moglo navesti organizatore da promijene formate i preispitaju svoje nasljeđe.

I Dixon i Chadwick ukazuju na automobilski sport električnih vozila Formulu E, koja je svoje svjetsko prvenstvo učinila jedinim globalnim sportom koji je postigao neto nulti ugljik s certifikatom treće strane. Prije odabira gradova domaćina za utrke, organizatori Formule E poduzimaju reviziju održivosti kako bi provjerili, na primjer, mogu li se energetske potrebe zadovoljiti iz obnovljivih izvora.

Izdvojeni članak

Prvi montažni stadion na kojem će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo ima kapacitet od 40.000 navijača

Nevjerojatna raskoš

Prema riječima stručnjaka, Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru posebno je bogato ugljikom. Čak je i FIFA stavila procijenjenu emisiju ugljika na preko 70 posto veću od posljednjeg turnira u Rusiji. Izvješće Carbon Market Watch istaknulo je činjenicu da je od osam stadiona za Svjetsko prvenstvo u Kataru, njih sedam u potpunosti novo izgrađenih.

Rečeno je da je utjecaj ugljika na nove dvorane, uključujući stadion Al Wakrah Zahe Hadid i stadion Lusail tvrtke Foster + Partners, do osam puta veći nego što su organizatori izračunali, što ih čini najvećim problemom. Chadwick je također rekao kako je važno imati na umu da nisu izgrađeni samo stadioni, već i autoceste s osam traka i mreža metroa do i od stadiona.

Ta infrastruktura uključuje proširenje na međunarodnu zračnu luku Hamad kako bi se riješio povećani zračni promet tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva i novu 21 High St, klimatiziranu trgovačku ulicu. Napomenuo je i kako je to krajnje neobično za zemlju domaćina.

Izdvojeni članak

Hrvatska i Argentina večeras igraju na ovom stadionu: Ovdje će se održati i finale

Velika prilika za istraživanje i razvoj

Prema riječima arhitekata stadiona, uloženi su značajni napori da se ograniči utjecaj ugljika na neke od novih stadiona i infrastrukture. Najznačajnije je da je stadion 974 tvrtke Fenwick-Iribarren Architects izgrađen korištenjem transportnih kontejnera i dizajniran je za demontažu i prenamjenu nakon turnira, s namjerom da se koristi za predloženo Svjetsko prvenstvo u Urugvaju 2030. godine.

U nastojanju da poboljšaju mogućnosti javnog prijevoza, Katarci su također kupili 700 električnih autobusa za prijevoz gledatelja oko malog turnira. Patel iz BDP Pattern-a tvrdi da je Svjetsko prvenstvo predstavljalo značajan napredak.

Gotovo polovica kapaciteta obje dvorane koje je njegova tvrtka pomogla stvoriti je modularna, što znači da se sjedala mogu ukloniti i ponovno upotrijebiti negdje drugdje, rekao je, dok se na stadionu Ahmad bin Ali ponovno koriste materijali iz arene koja je prije stajala na istom mjestu.

– Katar je dao uključenim međunarodnim arhitektima i inženjerima veliku priliku za istraživanje i razvoj izazova održivih stadiona u vrlo vrućoj klimi. Kao dizajneri sada znamo mnogo više nego što smo znali prije Svjetskog prvenstva u Kataru, rekao je Patel.

Nasljeđe nakon turnira

Ključni element pri razmatranju potencijalne održivosti stadiona Svjetskog prvenstva je njihovo nasljeđe nakon što turnir završi. Patel je rekao kako izgradnja mjesta za jednokratne događaje nije prihvatljiva i da je stoga najvažnije osigurati trajno naslijeđe nakon velikog događaja.

Od šest stalnih novih dvorana, Education City Stadium postat će dom katarske nacionalne ženske nogometne reprezentacije, kao i domaćin učionicama. Stadion Ahmad Bin Ali služit će kao domaći teren katarske momčadi Stars lige Al Rayyan FC. Druga dva stadiona, Al Thumama Stadium Ibrahima M Jaidaha i Al Bayt Stadium Dar Al-Handasaha, bit će djelomično pretvorena u hotele.

Ali neki su izrazili sumnju hoće li Katar, nacija s manje od tri milijuna ljudi, moći u potpunosti koristiti šest novih velikih stadiona nakon Svjetskog prvenstva. Prema Chadwicku, najpopularniji nogometni tim u zemlji, Al Sadd SC, rijetko ima više od 1000 gledatelja na utakmici. Čak i nakon smanjenja broja sjedećih mjesta, ovi stadioni imaju višestruko veći kapacitet. Dodao je i kako se sportska arena s 15.000 sjedala u Lusailu izgrađena za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. već rijetko koristi.

Izdvojeni članak

Ovdje igramo s Brazilom: Stadion ima teren 17 metara ispod razine mora

Ljudska prava

Kao i kod pitanja ljudskih prava, Dixon vjeruje da zabrinutost zbog utjecaja ugljika na stadionima, i sumnjive tvrdnje povezane s tim, ima etičke implikacije za arhitektonske tvrtke. Napomenuo je kako je bitno govoriti o tim stvarima, kao i to da ako postoji sumnja da tvrdnje o održivosti nisu istinite ili da su ljudska prava ugrožena, da je vjerojatno vrijeme za napustiti projekt.

– Puno većih tvrtki bit će odabrano na temelju njihovog profila, a posuđivanjem svog imena takvim projektima sa sobom donose ogroman prestiž. Ako se standardi ne poštuju, čak bi i sama prijetnja povlačenjem mogla imati određenu težinu. Očito postoji nelagoda u pokretanju ovih pitanja jer nitko ne može biti siguran da njihov rad ne uzrokuje štetu i nismo u dobroj poziciji da držimo predavanja drugim nacijama, rekao je Dixon.

Podsjećamo, prošle godine je objavljeno da je čak 6.500 migrantskih radnika umrlo u Kataru otkako je najavljeno da će se Svjetsko prvenstvo ondje održati. Organizacije zadužene za ljudska prava raspolažu s informacijom da ih se ondje trenutno nalazi oko dva milijuna, što čini otprilike 95% radne snage, kada su u pitanju fizički poslovi. Predsjednik FIFA-e je tu brojku preminulih radnika značajno umanjio i rekao kako su na stadionima umrla samo tri radnika. Više o tome pročitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Objavljeno u kojim će dresovima igrati danski igrači: Odaju počast stradalim radnicima u Kataru

Svi stadioni Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru

Donosimo kompletan pregled svih stadiona na kojima će se održavati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Stadion na kojem će se održati finale prvenstva u Kataru: Na njemu će igrati Srbija protiv Brazila

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Prvi montažni stadion na kojem će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo ima kapacitet od 40.000 navijača

Stadion na kojem ćemo igrati protiv Kanade smatraju najveličanstvenijim u Kataru

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ima teren 17 metara ispod razine mora

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

Copy link
Powered by Social Snap