Pretraga

Greenvaluation: Novi alat koji izračunava koliku korist donosi ozelenjavanje

A- A+

U Beču se nalazi najnoviji softver imena ‘Greenvaluation’ koji analizira podatke o zelenim projektima i njihov učinak na mikroklimu u određenom području. On također i utvrđuje konkretne uštede troškova.

Ozelenjavanje ima brojne prednosti, foto: Salama Iman

Zelenilo je postalo neizostavan dio gradova s visokom kvalitetom života, a sa sobom nosi brojne prednosti od kojih ljudi svakodnevno profitiraju. Osim što uljepšava izgled grada, ono smanjuje prašinu i zagađenje te proizvodi kisik. Također snižava temperaturu i pruža hlad ljeti, a tijekom kišnih razdoblja zadržava vodu i rasterećuje kanalizacijski sustav grada. Zelenilo poboljšava i kvalitetu zraka, a samim time i kvalitetu života građana.

No projekti ozelenjavanja donose i uštede troškova. Zahvaljujući novom softveru ‘Greenvaluation‘ u glavnom gradu Austrije može se izračunati koliku korist donose pojedine mjere ozelenjavanja i koliko je novca pritom ušteđeno, a može pomoći i pri planiranju budućih zelenih projekata.

Softver se temelji na tehnologiji koja analizira podatke o zelenim projektima kao što su ozelenjene fasade i krovovi, stabla, parkovi i slično kao i njihov učinak na mikroklimu u određenom području. U inovativnom sustavu u analizu se kontinuirano uključuju meteorološki podaci u stvarnom vremenu, stoga se mogu precizno utvrditi i prikazati konkretne uštede troškova u određenom vremenskom razdoblju.

Izdvojeni članak

U Đurđevcu su u pripremi zeleni projekti: Grad teži ozelenjivanju gradskih površina te očuvanju okoliša

Koje podatke pruža softver?

Korisnici alata, primjerice, imaju uvid i u razlike između kišnih mjeseci i vrućih razdoblja. Softver uzima u obzir pokazatelje kao što su proizvodnja kisika, apsorpcija ugljikovog dioksida i zračenja, zadržavanje vode, kapacitet hlađenja i udio zelenih površina.

Ova je metoda razvijena na temelju stvarnih studija slučaja i višestruko je testirana. Tako je, na primjer, alat izračunao da je održivi i ozelenjeni butik-hotel Stadthalle u 15. bečkom okrugu u godinu dana uštedio 2.000 eura za troškove hlađenja zgrade, a istovremeno je zadržao 488.500 litara kišnice.

‘Greenvaluation’ proizašao je iz istraživačkog projekta provedenog u sklopu programa ‘Grad budućnosti’ Austrijske agencije za promicanje istraživanja (FFG). Nakon uspješnog završetka projekta ovu inovativnu tehnologiju mogu koristiti gradske uprave i vlasnici zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap