Pretraga

Ideje sa Cresa, Lošinja i Korčule uvrštene u 10 najboljih projekata otočke energetske tranzicije u EU

A- A+

Prva tri nagrađena mjesta dobili su projekti Symbiotix sa španjolskog otoka Menorce, zatim Adeje Verde s Tenerifa, te Održiva akcija za održivu energiju s grčke Krete. Pohvalno je što su i hrvatski otoci Cres, Lošinj i Korčula ušli u prvih deset nagrađenih sa svojim projektom Korak do zajednice – solarni otoci.

Dodjela nagrade za vodeće projekte čiste energije na otocima | Europski parlament

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i Predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalja područja dodijelio je 11. listopada u Europskom parlamentu nagrade za vodeće projekte čiste energije na otocima u okviru programa ‘Zelene tranzicije u praksi’. U svom se uvodnom govoru Picula osvrnuo na potrebu za većom energetskom neovisnošću Europske unije, posebice u ovim vremenima.

– Sankcije su koštale Rusiju, ali i Europsku uniju, pogotovo s obzirom na preveliku energetsku ovisnost koja nas je često sprječavala na razini Unije da imamo izravniji stav prema Rusiji.  Moramo potaknuti našu proizvodnju, osigurati opskrbne lance i podržati veću industrijsku i energetsku neovisnost kako bismo se tome suprotstavili, izjavio je Picula u Bruxellesu, te naglasio kako je tijekom godina Europski parlament snažno podupirao otoke i pokrenuo inicijative poput pilot projekata koji su započeli proces energetske tranzicije otoka.

Otočani su naučili kako prirodne nedostatke i često oskudne resurse pretvoriti u održiv način života, jer to je bit njihova postojanja na otocima. Čak i kad prirodnih resursa ima dosta, nedostaje tehnologija za njihovo korištenje i vađenje, naglasio je. Zaključno je poručio kako su otocima potrebne dvije ključne stvari, a to su odgovarajuće financiranje projekata svih razmjera i odgovarajuće ulaganje u istraživanje i inovacije koje će stvoriti rješenja i olakšati tranziciju za sve. Održiva proizvodnja, obnovljivi izvori energije, lokalna potrošnja i teritorijalni razvoj predvođen lokalnim zajednicama trebaju biti okvir budućeg razvoja otoka.

Copy link
Powered by Social Snap