Pretraga

Usporedili smo dvije motorne kosilice sličnih cijena, evo što smo primijetili

A- A+

Sezona dugih sunčanih popodneva je pred nama, a s njom stiže i briga o vrtu koji neminovno oživi rastom temperatura. Najveću površinu vrta tradicionalno zauzimaju travnjaci, što znači da na njih ulažemo značajan dio vremena i rada. Kako biste u ovu proljetnu sezonu ušli spremni, usporedili smo dvije motorne kosilice sličnih cijena i prikazali na što obratiti pozornost prilikom odabira.

Pevex kosilice

Usporedili smo dvije motorne kosilice sličnih cijena | Foto: Pevex

Za održavan travnjak kosilicu je potrebno paliti u prosjeku jednom tjedno do svaka dva tjedna, ovisno o količini oborina. No, koliko često ćete ju koristiti ovisi o tome kakav travnjak želite, vrsti trava koje rastu, tlu, količini sunca i drugim uvjetima okoliša. Kosilica prikladna za uvjete vašeg dvorišta olakšat će vam postizanje zdravog travnjaka, ali će vam i uštediti vrijeme i novac.

Većina vlasnika travnjaka radi ove greške koje štete kosilici

Zlatno pravilo košnje nalaže da vlasi trave kratimo najviše do 1/3 njihove dužine za najbolji rezultat. Najčešća greška koju vlasnici travnjaka čine jest da ju krate više od toga iz želje da produlje vrijeme između košnje. No, takav travnjak podložan je rastu neželjenih biljaka i ne može se zaštiti od promjenjivih vremenskih uvjeta.

Dužina vlasi i korijena u međusobnom su odnosu. Ako je ta ravnoteža narušena, travnjak će biti sve rjeđi i slabiji. Isto tako, krateći travnjak za jednu trećinu njegove dužine potičemo travu da raste lateralno (odnosno gušće) umjesto u visinu.

Slijedite ovo pravilo ako želite i očuvati svoju kosilicu, a ne samo travnjak. Kosite dok je trava suha, budući da se mokre vlasi trave lako zapetljaju u oštrice i mogu napraviti štetu. Preduga trava će skriti i drugu najveću opasnost za vas i vašu kosilicu – kamenje i drugi otpad. Redovnim održavanjem travnjaka smanjujete šansu za nesrećom koju nailazak oštrica kosilice na kamen može prouzročiti.

Koju kosilicu odabrati?

U ponudi su različite vrste kosilica no za osobnu upotrebu se najčešće govori o ručnim, električnim, akumulatorskim te motornim kosilicama. Odlučili smo istražiti dvije motorne kosilice iz aktualne Pevexove ponude: MTD 51 BC te Smartool TZ40PB-RV125.

MTD je američki proizvođač vrtnih strojeva koji posluje od daleke 1932. godine. Smartool je robna marka vrtnih strojeva Pevexa, prvog hrvatskog trgovačkog lanca te najprepoznatljivijeg domaćeg brenda specijaliziranog za proizvode u kategoriji uradi sam.

Riječ je o kosilicama slične cijene. MTD 51 BC ćete u Pevexovoj aktualnoj ponudi platiti 1.359,00 kuna, umjesto 1.549,00 koliko iznosi puna cijena. Smartool TZ40PB-RV125 nešto je povoljnija opcija te u aktualnoj ponudi iznosi 1.099,00 kn, odnosno 1.299,00 kn u punoj cijeni. Osim toga, jedna od najuočljivijih razlika jest što MTD dolazi s bočnim pražnjenjem dok Smartool posjeduje koš za travu.

Pevex kosilice

Pevexova web stranica omogućuje i laku usporedbu proizvoda kroz svoju funkciju Usporedba | Foto: screenshot s web stranice Pevexa

Smartool ima snažniji motor, a MTD je samohodna ali teža kosilica

Prije kupnje razmotrite teren vašeg dvorišta (primjerice, postoji li nagib uz koji ćete morati kositi) te tko će sve njom upravljati. MTD je izgrađena od čelika što ju čini robusnom, no utječe i na njenu težinu koja iznosi 26 kg. Unatoč tome nije preteška za upravljanje budući da je riječ o pogonskoj (samohodnoj) kosilici.

Kućište Smartool kosilice je napravljeno od izdržljive plastike, stoga je njena težina nešto manja i iznosi 17 kg. Ova kosilica je pogonska, dakle na guranje umjesto samohodna, no zahvaljujući svojoj maloj težini nije preteška za upravljanje.

MTD je opremljena snažnim Briggs & Stratton Series 450 E motorom. Briggs & Stratton je američki proizvođač motora poznatih po dugotrajnosti te lakoći. Ovaj model motora dolazi sa zapremninom od 125 cm3 i snagom od 1,6 kW. Smartool kosilicu krasi Rato motor RV125-S čija je snaga nešto veća te iznosi 1.9 kW. Rato motori poznati su po svojoj pouzdanosti i učinkovitosti.

Širina i visina rezanja – zašto je bitno?

Stavka koju ne smijete zaboraviti prije kupnje jest i širina i visina rezanja. Širina rezanja MTD kosilice je 51 cm, dok Smartool ima nešto manju širinu rezanja koja iznosi 40 cm.

Ove specifikacije razmotrite ovisno o veličini vašeg dvorišta. Imate li manje dvorište, neće imati potrebu za kosilicama s iznimno velikim širinama rezanja. MTD i Smartool modeli o kojima je riječ spadaju među kosilice s većim širinama i zahvaljujući tome su pogodne za srednje do velike travnjake.

Visina rezanja odnosi se na visinu vlasi nakon rezanja. MTD sadrži 3 opcija visine rezanja od 38 mm do 85 mm, a Smartool će rezati nešto kraće s visinama od 25 mm do 65 mm.

Obje su odlične za srednje i velike travnjake

Možemo zaključiti da su obje kosilice prikladne za srednje velike do velike travnjake. Vaš izbor će ovisiti o vašim preferencijama, potrebama i uvjetima u kojima kosite, no obje će zadovoljiti potrebe zahtjevnog korisnika.

Ovaj Smartool model će biti odličan odabir za sve koji preferiraju laku pogonsku kosilicu s košem za travu, dok je MTD prilagođeniji onima koji preferiraju samohodne kosilice. MTD ima nešto veću širinu rezanja, dok Smartool ima nešto jači motor. Obje su dostupne u aktualnoj ponudi Pevexa po akcijskim cijenama.

Pevexova web stranica omogućuje i laku usporedbu proizvoda kroz svoju funkciju Usporedba. Jednostavno pronađite proizvode koje želite usporediti, odaberite „Usporedite“ i jednostavno i pregledno doznajte najvažnije sličnosti i razlike koje vam mogu pomoći u donošenju odluke.

_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa.

Copy link
Powered by Social Snap