Pretraga

Edukativan priručnik za korištenje jednog od najpopularnijih materijala današnjice: Što je terrazzo?

A- A+

Zbog sve veće popularnosti materijala koji se nekoć koristio u venecijanskim kućama sve veći broj ljudi pita se što je to terrazzo. Kada bi definiciju ovog materijala pokušali sumirati u jednu rečenicu ona bi glasila dekorativni materijal, izrazite izdržljivosti i posebne estetike.

dizajn interijera

Terrazzo | foto: NestSpace Design

Terrazzo, dekorativan materijal koji nastaje miješanjem komadića mramora, kvarca, stakla i drugih prikladnih materijala s cementom, u domovima 21. stoljeća doživljava svoju svojevrsnu renesansu.

Korijeni zanimljive povijesti ovog materijala mogu se pronaći diljem svijeta, prvenstveno u Italiji u kojoj se terrazzo još prije 500 godina koristio kao jedan od glavnih materijala, posebice u venecijanskim domovima. Ondašnji radnici nisu željeli bacati viškove korištenog materijala pa su mrvice mramora čuvali za iduće radove miješajući ih sa žbukom u ono što danas zovemo terrazzo.

Terrazzo povezujemo i s tehnikom seminato u kojoj se mrvice mramora i ostalih materijala miješaju s cementom čija se površina kasnije polirala stvarajući pritom izrazito dekorativan učinak.

Načini nastajanja terrazza

Danas poznajemo dva načina nastajanja terrazza, korištenjem cementa i korištenjem epoxy smole koja omogućava veću čvrstoću od cementa. Tanko postavljeni terrazzo uvijek uključuje i epoxy i poliakrilat, a postavlja se na isti način kao i uobičajeni terrazzo s minimalnom debljinom sedam centimetara. Ovaj način nastajanja terrazza danas se najčešće primjenjuje u komercijalnoj gradnji.

Prednosti ovog tipa terrazza u odnosu na cementni terrazzu uključuju i gotovo beskrajan izbor boja. Među ostalim prednostima su i manja težina samog materijala s istovremenom većom čvrstoćom, brža ugradnja, nepropusna završna obrada te manji postotak pucanja. S druge strane, nedostatak ovog tipa terrazza je mogućnost primjene koja je isključivo unutarnja.

Terrazzo koji nastaje miješanjem mrvica raznih materijala s cementom izlijeva se preko takozvane betonske deke. Njegova rustikalna forma, takozvani oprani terrazzo, uglavnom se primjenjuje na vanjskim površinama koristeći pritom završnu obradu kako bi se kreirao sloj otporan na klizanje. U ovom slučaju umjesto završnog brušenja i poliranja završna obrada uključuje ispiranje cementa uslijed čega dolazi do izdizanja mramora, granita i ostalih čestica na samu površinu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Huguet Mallorca (@huguetmallorca)

Tradicionalni cementni terrazzo smjesa je mramornih komadića i cementa omjera 2:1. Nakon izlijevanja dobivene smjese u nju se dodaje preostali mrvičasti materijal koji se potom u njega ugrađuje prelaskom valjaka. Prije brušenja površinu je potrebno dobro osušiti.

Na samim počecima stvaranja terrazza glavni izbor mrvičastog dekorativnog materijala bili su mramor i granit. Razvojem svjetske trgovine s vremenom se u cement dodaju i koralji, školjke, a ponekad čak i biseri. Dolaskom epoxy smjese proširuje se i paleta materijala, kao i njihovih boja pa su neki od njih staklo, zrcalo, porculan, plastika i već korišteni beton.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Huguet Mallorca (@huguetmallorca)

Gdje se sve terrazzo koristi?

Terrazzo je danas prisutan u brojnim institucijama poput bolnica, aerodroma, muzeja, škola i prostorijama korporacija. No, iako se terrazzo neko vrijeme koristio isključivo u gradnji komercijalnih građevina, zbog svoje dekorativnosti i izdržljivosti ovaj materijal polako ulazi i u domove diljem svijeta.

Tako je danas moguće odabrati kuhinjske radne površine koje su u cijelosti izrađene od terrazza, komade namještaja poput stolića za kavu, ali i nezaobilazne pločice koje svojim šarenilom podižu svaki interijer u kojem se nalaze. Terrazzo je moguće primijeniti u svim prostorijama doma, od kupaonice, preko kuhinje, do dnevnog boravka, kao i balkona ili loggie.

terrazzo

Terrazzo namještaj | foto: Unsplash

Terrazzo izrazito dobro zadržava toplinu pa predstavlja izvrstan odabir za prostore u kojima će se koristiti podno grijanje. Također, ovaj materijal moguće je oblikovati u sve forme pa od njega danas nastaju i brojni dekorativni predmeti za dom, kao i oni funkcionalni. Dodatan razlog korištenja terrazza u domu je i jednostavnost čišćenja ovog materijala.

Terrazzo – prednosti i mane

Jedna od najčešćih primjena terrazza je za izradu podnih obloga. No, baš kao i svaki drugi materijal i terrazzo ima svoje prednosti i mane. Među njegovim brojnim prednostima ističu se:

 • estetski izrazito ugodan i privlačan materijal za uređenje interijera,
 • izrazito izdržljiv materijal prosječnog vijeka trajanja 75 godina,
 • ekološki prihvatljiv materijal (u izradi terrazza brojni proizvođači koriste reciklirane materijale),
 • materijal koji se lako čisti i održava,
 • dostupan je u brojnim bojama i uzorcima što ga čini prikladnim za svaki dizajn interijera,
 • može se koristiti u svim prostorijama doma,
 • dobro zadržava toplinu što ga čini iznimno dobrim materijalom za korištenje uz podno grijanje i
 • može se koristiti i za uređenje okućnice.

Ipak, unatoč brojnim prednostima terrazzo ima i svoje mane, a neke od njih su:

 • cijena, terrazzo je u usporedbi s drugim materijalima skuplja opcija (u prosijeku 450-500 kuna za kvadratni metar),
 • bez podnog grijanja pločice od terrazza mogu postati izrazito hladne,
 • ako nije pravilno postavljen terrazzo je sklon pucanju.
terrazzo

Terrazzo | foto: NestSpace Design

Edukativan priručnik za korištenje jednog od najpopularnijih materijala današnjice: Što je terrazzo?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap