Pretraga

Španjolska uvodi zakon o kontroli stanarina i bonuse od 250 eura za mlade

A- A+

Španjolska koalicijska vlada želi obuzdati visoke troškove stanovanja nametanjem prisilnih mjera stanodavcima koji posjeduju 10 ili više stambenih nekretnina. Prijedlog zakona mora ratificirati parlament.

Zgrada u Barceloni | Foto: Unsplash

Ministri vlade odobrili su u utorak nacrt zakona o kontroli najma tijekom tjednog sastanka vlade. Ranjive obitelji i mladi odrasli u najvećim španjolskim gradovima bili bi glavni korisnici predloženog zakona, rekla je vlada medijima. Iako još nije objavljen prijedlog zakona, službenici su rekli kako će uključivati smanjenje poreza do čak 90% za one stanodavce koji imaju manje od devet nekretnina i odluče spustiti cijene najma, prenosi ctinsider.com.

Najkontroverznija odredba u nacrtu zakona odredila bi ograničenje povećanja cijena za stanodavce s više stambenih nekretnina, što je potez namijenjen velikim tvrtkama za nekretnine i investicijskim fondovima. Predloženim zakonom izdvojilo bi se 30% stambenih jedinica za iznajmljivanje, umjesto da se stavi na raspolaganje ljudima za kupnju po sniženoj cijeni, a značajno bi se povećali lokalni porezi na prazne stambene nekretnine.

Izdvojeni članak

Berlin zbog referenduma u prisilnu kupnju 240 tisuća stanova od privatnih kompanija

Zakon o stambenom zbrinjavanju dio je šireg sporazuma Socijalističke stranke i krajnje lijeve stranke Unidas Podemos, partnera u vladajućoj koaliciji, koji su se tjednima natezali oko nacrta proračuna za sljedeću godinu. Novi stambeni proračun težak 2,25 milijardi eura predstavljen je u utorak, koji uključuje milijardu eura za povećanje državnog fonda socijalnih stanova. Opozicijske stranke i čelnici poslovnih organizacija kritizirali su prijedlog kao neprimjerenu intervenciju i ograničavanje slobodnog tržišta.

Niske plaće i nezaposlenost medu mladima koja je na 35% znači da si mnogi mladi Španjolci ne mogu priuštiti samostalan život. Statistike su pokazale da u prosjeku obiteljske domove napuštaju s 30 godina, dok je u Europskoj uniji taj prosjek 26.4 godine. Premijer Pedro Sánchez rekao je i da Vlada planira pomoći mladima od 18 do 34 godine s niskim primanjima da plaćaju stanarinu i napuste obiteljske domove uz pomoć mjesečnog bonusa od 250 eura.

Zanimljiva situacija sa stanovima nedavno se dogodila na referendumu u Berlinu, a više o toj temi možete pročitati ovdje.

Treba li država kontrolirati visinu stanarina?

Copy link
Powered by Social Snap