Pretraga

Viceguverner HNB-a koji ima uvid u sanaciju kredita kupio milijunsku vilu cesijom

A- A+

Viceguverner HNB-a, Roman Šubić prošle je godine za nepoznat iznos kupio vilu od agencije za naplatu potraživanja. Vilu je prvo agencija APS kupila u paketu loših kredita od Zagrebačke banke za cijenu od 5 milijuna kuna, a Šubiću je u studenom prošle godine istu prodala za nepoznatu cifru.

Viceguverner HNB-a Roman Šubić | screenshot: YouTube

Vila procijenjena na 3,05 milijuna kuna, kupljena je cesijom koncem prošle godine u Gornjem Stenjevcu, dijelu Zagreba. Roman Šubić ju je ugovorio s agencijom za naplatu potraživanja, ali po kojoj cijeni, ni jedna strana ne želi otkriti. Vila je prethodno bila u vlasništvu poduzetničke zagrebačke obitelji, koja je bez vile ostala uslijed nemogućnosti plaćanja kredita od 5 milijuna kuna. Kredit su imali u Zagrebačkoj banci, koja je to potraživanje prodala APS Delti, da bi do vile na koncu došao viceguverner Hrvatske narodne banke koji je ujedno i zaposlenik Ureda za sanaciju kreditnih institucija, ekskluzivno donosi Index.hr. 

Izdvojeni članak

Milanović odgovorio Banožiću oko vile na Hvaru, Državne nekretnine demantiraju Banožića i potvrđuju riječi predsjednika

Šubić je viceguverner odlukom Hrvatskog sabora još od 2018. godine. Mjesečno sa suprogom zaradi skoro 130 tisuća kuna. Vila površine više od 1000 metara kvadratnih je obitelji Šubić prva nekretnina. Šubić je prvotno u travnju prošle godine potpisao cesiju i preuzeo dug na sebe da bi se kao vlasnik nekretnine upisao u studenom. Za Index tvrdi da ne vidi ništa sporno u tome da je kuću kupio zbog toga što netko prethodno nije mogao otplaćivati kredit.

– Do prve informacije o predmetnoj nekretnini došao sam putem internetskog oglasnika. Naime, informacija o prodaji potraživanja društva APS Delta A.S. bila je javno dostupna u internetskom oglasniku za prodaju nekretnina, gdje je bila oglašena prodaja potraživanja putem javne dražbe na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. S obzirom na to da prodaja na dražbi nije uspjela, putem odvjetničkog društva uputio sam pismo namjere društvu APS Delta A.S., nakon čega sam s tim društvom 30. ožujka 2021. sklopio ugovor o ustupu i prijenosu tražbine koja je bila osigurana predmetnom nekretninom te sam nekretninu stekao kupnjom od prethodnog vlasnika, piše u odgovoru koji je viceguverner dao za Index.hr.

Vila kupljena za dvostruko manju cijenu od trenutne procjene?

Na pitanje koliko je platio vilu, viceguverner ne želi odgovoriti pozivajući se na članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Index je u svojim istraživanjima došao do potencijalnog zaključka da je do vile došao za iznos dvostruko manji od procijenjene vrijednosti na 3,05 milijuna kuna. Šubić odbacuje poveznicu HNB-a i agencija za naplatu potraživanja, koje nisu zakonom regulirane ni praćene ni od koga, piše nadalje Index.

– Temeljem važećih propisa Hrvatska narodna banka nije nadležna za nadzor aukcija u okviru kojih kreditne institucije nastoje prodati loše plasmane, niti nadzire poslovanje agencija za naplatu potraživanja. Samim time, niti Ured za sanaciju kreditnih institucija, za čiju sam koordinaciju zadužen, nema nikakvih nadležnosti u pogledu tih aukcija. Osnovna zadaća Ureda za sanaciju kreditnih institucija u bitnome se sastoji od izrade i ažuriranje sanacijskih planova kreditnih institucija, pri čemu su njegove aktivnosti podijeljene u četiri funkcionalne cjeline: sanacijsko planiranje, izvršenje sanacije, izrada i praćenje regulative te davanje pravne podrške te suradnja i koordinacija rada s ostalim domaćim i stranim institucijama, odgovorio je Šubić.

HNB odobrila prodaju

Iako Šubić tvrdi da nema poveznice između HNB-a i agencija, upravo je Hrvatska narodna banka dala pozitivno mišljenje te tako odobrila ugovaranje kojim Zagrebačka banka prodaje potraživanja društvu APS Delta. Viceguverner se pak brani da njegov Ured za sanaciju kreditnih institucija nema veze s dokumentom odobrenim od HNB-a u kojem je ugovorena kupoprodaja između agencije i Zagrebačke banke. Nedugo nakon što je tekst objavljen, Indexu su se javili iz agencije APS pritom ignorirajući pitanje o nadziranju HNB-a i njihovoj dosadašnjoj suradnji.

– Društvo APS Croatia d.o.o. nije ovlašteno komentirati poslovne odnose sa prijašnjim, postojećim ili potencijalnim klijentima, a sve sukladno odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka kao i činjenici kako navedeni podaci predstavljaju poslovnu tajnu, odgovorili su Indexu.

Copy link
Powered by Social Snap