Pretraga

Energetska kriza u Njemačkoj povlači stroge mjere: Radnici će se smrzavati na poslu?

A- A+

Situacija u svijetu trenutno nije bajna, pa nam se tako bliži i energetska kriza. Mnoge države su već sada počele s pripremama, pa se tako u Njemačkoj razmatra opcija smanjenja minimalne temperature koja se mora održavati na poslovnim mjestima. Sve to kako bi se doskočilo potencijalnoj nestašici plina.

vanjske jedinice klima uređaja | izvor: Unsplash

Njemačkoj prijeti energetska kriza, pa se već uveliko raspravlja o štednji. Poslije razgovora o zavrtanju grijanja, po i tople vode u stanovima, na red je došao i radni prostor. Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) je u utorak predložila obaranje minimalne propisane temperature u uredima i tvornicama, piše Fenix Magazin.

– Važan je svaki stupanj. U svom skladišnom prostoru moram garantirati 17 ili 19 stupnjeva, ovisno koliko zaposleni unutra borave. Možda može i s malo nižom temperaturom. Sada zakon propisuje radnu temperaturu u radionicama, uredima i skladištima i to se mora primjenjivati čak i ako zaposleni pristanu na manje, rekao je predsjednik DIHK Peter Adrian.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Pogledajte kako su riješili problem postavljanja klima uređaja u ovoj novoj zgradi

Jedna predstavnica u vladi je rekla da ministarstvo rada provjerava moguća rješenja zajedno s ministarstvom gospodarstva. Namjera je da se u slučaju nestašice plina, neizbježna ušteda na grijanju uskladi sa zahtjevima zaštite zdravlja zaposlenih. Glasnogovornica ministarstva rada je rekla i kako će eventualna nestašica plina svakako uveliko utjecati na proizvodne procese i grijanje radnih prostorija. Priopćili su i da proučavaju efekt slabijeg grijanja na zdravlje zaposlenih.

Minimalnu temperaturu u gospodarstvu određuje pravilnik o radnim prostorijama. Prema propisima, prostorije, ovisno od posla, moraju biti zagrijane na 12-20 stupnjeva, pri čemu je 12 stupnjeva minimum na mjestu obavljanja teškog fizičkog rada. Gdje su poslovi manje teški, temperatura mora biti 17-20, a u prostorijama za odmor, svlačionicama, sanitarnim prostorijama, menzama i prostorijama za prvu pomoć najmanje 21 stupanj.

Copy link
Powered by Social Snap