Pretraga

Treći natječaj za gradnju kontroverznog pročistača, najniža ponuda 10 milijuna eura izvan budžeta

A- A+

Otvorene su ponude trećeg natječaja za gradnju novoga pročistač otpadnih voda Velike Gorice, nakon poništenja prvotna dva. Registrirane su četiri ponude tvrtki i zajednica ponuditelja iz sedam zemalja. S obzirom na to da je najpovoljnija ponuda za čak 10 milijuna eura premašuje projektantski budžet upitno je hoće li i ovaj natječaj doživjeti uspjeh.

Pročistač otpadnih voda, vizualizacija | Foto: gorica.hr

U tijeku je treći natječaj za pročistač otpadnih voda Velika Gorica, a početkom tjedna otvorene su ponude potencijalnih izvođača radova. Pristigle su četiri ponude tvrtki i zajednica ponuditelja iz sedam zemalja.

Zajednica ponuditelja WTE Wassertechnik iz Njemačke i Hering iz BiH ponudila je cijenu od 31,3 milijuna eura, dok je austrijski Strabag AG ponudio je 36,7 milijuna eura. Zajednica ponuditelja Katago Construction iz Srbije, UAB Arginta iz Litve i hrvatska podružnica tvrtke Structura Concept ponudili su 37,3 milijuna eura. Kineska zajednica ponuditelja China Road and Bridge Corporation i Beijing Enterprise Water Group ponudila je pak 35,3 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Velika Gorica postavlja sunčane elektrane na 22 javne zgrade, investicija vrijedna 654.000 eura

Sve uz napomenu kako cijene ne uključuju PDV, te da je projektantska procjena radova vrijednosti radova iznosila 21 milijun eura, piše vgdanas.hr. Obzirom da je najniža ponuda približno 10 milijuna eura veća od procijenjene vrijednosti ostaje veliko pitanje hoće li projekt biti osuđen i na četvrti krugu javne nabave.

Treba spomenuti kako se tvrtka Elektrocentar Petek nije prijavila na natječaj. Podsjetimo, oni su poslali ponude na protekla dva natječaja, te je bila akter u aferi ‘Pročistač’. Kao i da je postupak otvaranja pouda u trećem krugu kasnio čak dva mjeseca s obzirom na to da je bilo podosta dodatnih upita vezanih uz dokumentaciju.

Inače, pročistač se gradi u sklopu projekta ‘Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica’ koji spada u velike i značajne infrastrukturne projekte koji su sufinancirani EU. U sklopu projekta izgrađeno 124 kilometara nove mreže, a 20,4 kilometara postojeće mreže je rekonstruirano. No, sustav je gotovo beskoristan bez dogradnje pročistača koji je okosnica za obradu svih otpadnih voda na području Velike Gorice.

Doznajte ovdje tko je izvođač radova zagrebačkog mega projekt vrijednog 46,5 milijuna eura.

Copy link
Powered by Social Snap