Pretraga

U sektoru građevinarstva, na žene otpada tek malo manje od 10 posto

A- A+

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, Mirjana Čagalj kazala je kako gledajući sektor graditeljstva u zemljama u okruženju, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama dunavske regije, postoji kritičan broj tvrtki kojima upravljaju žene hvatajući se u koštac sa zaista zahtjevnim projektima koji čak i nadilaze granice njihove zemlje.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet I Foto: Unsplash; HGK

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, kazala je kako je u Hrvatskoj zaposleno preko 99 tisuća ljudi u sektoru građevinarstva, a na žene otpada malo manje od 10 posto.

– Žene su u Hrvatskoj najslabije plaćene u odnosu na muškarce u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo te financijskoj i osiguravateljskoj industriji, dok su u građevini i rudarstvu bolje plaćene od muškaraca zbog činjenice da su u tim zanimanjima žene zaposlene na bolje plaćenim radnim mjestima, dodala je Čagalj.

Gledajući sektor graditeljstva u zemljama u okruženju, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama dunavske regije, postoji kritičan broj tvrtki kojima upravljaju žene hvatajući se u koštac sa zaista zahtjevnim projektima koji čak i nadilaze granice njihove zemlje.

Izdvojeni članak

[Žene na baušteli] Zavarivačica Tanja razbija predrasude o muško-ženskim poslovima

‘Nisu dovoljno zastupljene’

Napominje i kako, iako na razini EU postoje određene inicijative za potporu projekata u sektoru graditeljstva (kao što su Sektorska grupa Europske poduzetničke mreže “Sustainable construction”), žene još uvijek nisu dovoljno zastupljene na ovom pozicijama, iako vode vrlo uspješne projekte i posluju na međunarodnoj razini.

Također, prema službenim podacima plaće žena u građevini su više nego kod muškaraca te imaju tendenciju daljnjeg rasta.

– HGK godinama ustrajno radi na osvještavanju problematike žena u poduzetništvu, poticanju i educiranju žena na ulazak u poduzetništvo te promicanju jednakih mogućnosti za žene i muškarce u poslovanju, zaključila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet povodom Dana žena.

Copy link
Powered by Social Snap