Pretraga

Zagreb bi uskoro mogao dobiti ulicu Ankice Lepej, obitelji Zec, Cice i Šurbe; Tito se ne vraća

A- A+

Saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić najavila je na svom Facebook profilu da bi Zagreb uskoro mogao dobiti ulicu nazvanu po nedavno preminuloj Ankici Lepej, obitelji Zec, Mirjani Gross, Antoeneti Pasinović, Otti Berger i drugima. Oni su u ponedjeljak uvršteni u Fond imena na 3. sjednici Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba, čija je Rada predsjednica. Međutim, u Fondu već postoji 200-tinjak imena na čekanju.

Zagreb, Rada Borić | Foto: Grad Zagreb, Screenshot (N1, YT)

– Potrudit ćemo se pronaći adekvatnu javnu površinu kako bismo odali počast našoj hrabroj sugrađanki Ankici Lepej i zabilježili tragičnu smrt obitelji Zec. Oba će imenovanja biti podsjetnik za snaženje demokracije i politike nenasilja, obrazložila je Rada Borić, koja je osobno predložila nedavno preminulu Ankicu Lepej, jednu od prvih zviždačica u Hrvatskoj, u Fond imena.

U objavi na Facebooku Borić je rekla kako imenovanjem parka Otti Berger ‘vraćamo dug znamenitoj dizajnerici, umjetnici tekstila i predavačici u Bauhausu, koja je ubijena, kao i njena obitelj, u Auschwitzu 1944.’

Izglasan je i zaključak kojim se prilaz kod kina Tuškanac imenuje Prilazom Ante Peterlića, a ulicu, trg ili park trebaju dobiti dvije zaslužne žene, a to su istaknuta povjesničarka Mirjana Gross i arhitektica i likovna kritičarka Antoaneta Pasinović. Uz tu objavu stoji i napomena kako je tek 1,8 posto ulica, trgova, parkova, spomenika imenovano po ženama, a one su svoj doprinos dale i Zagrebu i Hrvatskoj.

Šurba i Cico

U Fond imena upisali su i stolnotenisača Dragutina Šurbeka i nogometaša Zlatka Kranjčara.

– U naselju Jarun brojne su ulice imenovane po sportašima, pa im se možda ubrzo i pridruže, napisala je Borić.

Skupština Grada Zagreba imenuje i preimenuje ulice, na prijedlog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, sukladno Zakonu o naseljima. U obrazloženju na internetskoj stranici Grada Zagreb stoji kako se kvaliteta predloženog rješenja prilikom predlaganja imena osobe očituje u njezinu liku i djelu, racionalnoj i suvremenoj spoznaji tog djela te njegova posrednog i neposrednog utjecaja na prošlost, sadašnjost i budućnost građana Grada Zagreba, Republike Hrvatske i svjetske zajednice u cjelini.

Fond imena je lista od 200-tinjak ljudi

U Zagrebu su sve ulice, trgovi i naselja zauzeti pa je teško pronaći lokaciju koja može dobiti neki od približno dvije stotine naziva koliko ih ima u Fondu imena. Na listi čekanja su i druge važne osobe poput Arsena Dedića, Anke Butorac, Nelson Mandela, Johannesa Guttenberga drugi.

Napomenimo i kako se među prijedlozima još uvijek ne nalazi zahtjev za povratak naziva Trga maršala Tita, što je ideja Viktora Gotovca, čelnika zagrebačkog SDP-a. Navodno u Možemo! smatraju, piše Jutarnji list, da je to loša ideja jer otvara svjetonazorske sukobe, a, osim toga, u Gradu Zagrebu postoje puno vaniji problemi koje treba rješavati.

Prije nekoliko tjedana u Velikoj Gorici je Trg maršala Tita preimenovan u Trg grada Vukovara. Više možete pročitati u članku:

Izdvojeni članak

Velika Gorica promjenila ime Trga maršala Tita u Trg Grada Vukovara

 

Copy link
Powered by Social Snap