Pretraga

Poticaji od 1,5 milijuna eura za proizvodnju energije iz mora koja će se koristiti za grijanje i hlađenje

A- A+

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stiglo je priopćenje o raspisivanju poziva za poticanje projekata proizvodnje čiste energije iz mora. Naime, svim zainteresiranim znanstvenicima i investitorima za sudjelovanje u tom programu nudi se čak 1,5 milijuna eura, od čega se dio sufinancira iz EU fondova, a za drugi dio sredstava je zadužena država. Ministarstvo je odlučilo u toj početnoj fazi poticanja proizvodnje energije iz mora podupirati samo projekte dizalica topline s morskom vodom, čime se mogu ostvariti značajna i dugoročno održiva rješenja poput sustava grijanja i hlađenja.

more

Proizvodnja čiste energija iz mora | foto: Unsplash

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije do kraja kolovoza ove godine raspisat će poziv za poticanje projekata proizvodnje čiste energije iz mora, zapravo riječ je o prvom takvom pozivu od kada se povlači novac iz fondova EU, prenosi portal Novac.hr. Naime, proizvodnja energije iz mora korištenjem valova, plime i oseke, kao i specijalnih dizalica topline s morskom vodom, u povojima je i u samoj Europskoj uniji, ali je, uz vjetroelektrane, solarne sustave i vodik, također prepoznata kao jedno od rješenja u aktualnoj zelenoj tranziciji EU.

Ovakvom tehnologijom, koja nije u potpunosti nepoznata niti na našim prostorima, ali je definitivno nedovoljno razvijena, moguće je ostvariti vrlo značajne učinke. Naime, proizvodnjom energije iz mora mogu se osigurati obnovljivi sustavi grijanja i hlađenja obiteljskih kuća, hotela, bolnica, sportskih kompleksa te zgrada kulturne baštine i javne namjene, uz značajno postizanje neutralnosti štetnih plinova, a ujedno se radi o financijski itekako isplativom pothvatu.

Proizvodnja energije iz mora

Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odlučilo je u početnoj fazi poticanja proizvodnje energije iz mora podupirati samo projekte dizalica topline s morskom vodom. Bez obzira na to što se energije iz mora može proizvoditi pomoću više različitih tehnologija, naša država je procijenila da bi najviše interesa moglo biti upravo za dizalice, odnosno, kako se navodi u pozivu, za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora u priobalju.

– Republika Hrvatska ima značajan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, posebno za primjenu tehnologija morske vode. Jedno od rješenja koje bi moglo biti posebno primjenjivo na Hrvatsku, zbog duge obale, odnosi se na sustave dizalica topline s morskom vodom ili SDTMV sustave, navodi se u prijedlogu javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Izdvojeni članak

Budućnost gradnje: U ciglama će se skladištiti energija

Projekt vrijedan 1,5 milijuna eura

S obzirom na to da razvoj proizvodnje energije iz mora u Hrvatskoj još nije previše razvijen, iz Ministarstva objašnjavaju da će se za sada uzeti u obzir samo spomenuti SDTMV sustavi, odnosno sustavi dizalica koje pružaju općenito stabilan i neprekidan izvor grijanja i hlađenja morskom vodom, koja pak djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor, prenosi portal Novac.hr.

Zainteresiranim domaćim znanstvenicima i investitorima na raspolaganju je u spomenutom pozivu milijun i pol eura, uz minimalna ograničenja od 200 tisuća eura i maksimalna ograničenja povučenog iznosa od 1,3 milijuna eura po projektu. Udio koji je država spremna sufinancirati u ukupnom budžetu tog projekta varira od 50 posto za male do 30 posto za velike poduzetnike. Također, planirano je da se pripadajući ugovori o projektima koji su dobili sufinanciranje potpišu najkasnije u svibnju iduće godine, uz obvezu da se povučeni novac iskoristi do travnja 2024. godine. Iako mogu postojati visoki investicijski troškovi, riječ je o pilot-projektu kojeg je potrebno istražiti, a prema sadržaju poziva, očekuje se da bi se s pripadajućim projektima mogli prijaviti, među ostalim, općine i gradovi u priobalju.

Izdvojeni članak

Dječji vrtić koji proizvodi struju: Nakon energetske obnove na red došla solarna elektrana

Mišljenje stručnjaka

– Objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga pokazuje da potencijal i interes za proizvodnju energije iz mora postoje, no niti u ovom slučaju se ne radi o sustavnom rješenju, kaže za portal Novac.hr stručnjak s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Goran Krajačić. Smatra da velika sustavna rješenja podrazumijevaju olakšanje ugradnje postrojenja kroz jasno definiranje koncesija i koncesijskih naknada za zahvate morske vode ili olakšanje izrade studije utjecaja na okoliš za pojedina tipska rješenja.

Krajačić tvrdi da bi primjena sustava dizalica toplina velikih snaga za iskorištavanje energije mora, a kojim bi se grijali i hladili veliki centralizirani toplinski sustavi, kao što je to prisutno u svjetskim metropolama, sigurno dala najbolje rezultate. Međutim, sve dok se resorna ministarstva, gradske vlasti i druge institucije ne okrenu poticanju takvi kompleksnijih sustava i najavljeni poziv za promicanje individualnih sustava je vrlo korisno sredstvo za promicanje čiste energije, smatra Krajačić.

Izdvojeni članak

Nizozemska još jednom zadivljuje – otvorena najduža solarna biciklistička staza na svijetu

Hrvatska već ima postrojenja ovog tipa

Stručnjak sa zagrebačkog FESB-a za portal Novac. hr ukazuje na podatak da je još osamdesetih godina prošlog stoljeća izgrađeno niz postrojenja za promicanje čiste energije iz mora od Istre pa sve do Dubrovnika – Uspješna primjena pokazala se u hotelima Le Meridien Lav iz Podstrane, Parentium iz Poreča kao i Kneževog dvora u Dubrovniku, a ugrađena rješenja prate ona u drugim zemljama EU i svijetu. Također, vrlo uskoro se očekuje i otvaranje postrojenja u bolničkom kompleksu Thalassotherapije iz Crikvenice.

Krajačić posebice ističe proizvodnju energije na čijoj primjeni trenutno radi Istarska regionalna energetska agencija (IRENA) u suradnji s Gradom Porečom. Naime, riječ je projektu ugradnje sustava dizalica topline s morskom vodom za zgradu porečke gradske uprave. Nastavlja da se, prema podacima IRENA-e, neposrednoj blizini zgrade nalazi još nekoliko javnih zgrada koje je moguće povezati na zajednički krug distribucije morske vode, koji bi bio osnovni izvor toplinske energije. Na takav način također je moguće izgraditi okolišno neutralan, a ujedno i financijski učinkovit sustav grijanja i hlađenja jednog dijela grada Poreča. Osim toga, ovakvu tehnologiju bi mogle koristiti i pomorske luke.

Copy link
Powered by Social Snap