Pretraga

Vukovar ulaže u energetsku učinkovitost: Solarni paneli i nova LED rasvjeta

A- A+

Gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava, potpisao je ugovor o poboljšanju energetske učinkovitosti i modernizacije javne rasvjete na području Vukovara. Osim toga, na krovištima objekata Vodovoda grada Vukovara izgrađena solarna elektrana koja putem ukupno 1266 panela i sunčeve energije proizvodi električnu energiju, a u konačnici i pitku vodu.

Solarni paneli Vodovod, Vukovar | Grad Vukovar

Sunčana elektrana na površini od 2342 m2 i snage 469 kW donosi značajne uštede i velike iskorake u ostvarenju samodostatnosti u proizvodnji energije, a njezinom izgradnjom Vodovod grada Vukovara će preko 60% električne energije za proizvodnju pitke vode dobiti upravo iz obnovljivih izvora energije.

Elektranu koja je u radu od kraja prosinca 2021. godine obišli su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava te zamjenik Filip Sušac.

– Ovim projektom, kao i sličnim projektima koje smo proveli u Tehnostanu, ali i s najavom svih drugih projekata iz sfere zelene tranzicije na području grada Vukovara poput pokrivanja panelima krovišta gradske sportske dvorane, gradskog plivališta te čitavog niza drugih  gradskih ustanova, ostvarujemo značajne iskorake i uštede. Sukladno novoj financijskoj perspektivi Europske unije interes nam je maksimalno iskoristiti sredstva za sufinanciranje zelenog izvora energije. Tim putem smo se vodili do sada, a sukladno novonastaloj svjetskoj krizi, na njemu ćemo raditi još intenzivnije. Projekte apliciramo na natječaje koji su u tijeku te sam siguran kako će površina grada Vukovara pod fotonaponima rasti velikim intenzitetom, jednako kako je to bio slučaj u protekle dvije godine, rekao je gradonačelnik Penava.

Izdvojeni članak

HEP nastavlja s novim projektima, počinje izgradnja najveće hrvatske solarne elektrane

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov naglasio je kako je sunčana elektrana na krovištima Vodovoda grada Vukovara prva, od tri faze velikog projekta te pojasnio kako projekt predstavlja veliku prednost za građane Vukovara jer je njime anuliran porast cijene električne energije, koja bi u protivnom utjecala i na samu cijenu vodnih usluga.

– Početkom prošle godine krenuli smo u prvu od tri faze izgradnje solarne elektrane. Uvidjeli smo poskupljenja energenata koji su utjecali na cijenu vodnih usluga te smo odlučili investirati u ovaj projekt jer električna energija čini 15% udjela u samoj cijeni vodnih usluga. Ovim projektom smo anulirali poskupljenje u mjeri od 90%, rekao je Tišov.

Izdvojeni članak

Ako se odobre sredstva, Split će na 14 javnih objekata postaviti fotonaponske elektrane

– Druga faza projekta je dodatna sunčana elektrana koju planiramo proširiti na ostale krovne površine, a koja će biti snage 100 kW. Treća faza je na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je pokriven velikom krovonom površinom također izgraditi sunčanu elektranu koja će smanjiti potrošnju električne energije u trenutku zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda, dodao je Tišov.

Rok isplativosti projekta koji je Vodovod grada Vukovara financirao svojim sredstvima te čija je vrijednost 2.244.999,99 kuna s PDV-om, s obzirom na tržište električne energije, iznosi 1 godinu i 8 mjeseci.

Nova LED rasvjeta uštedit će skoro 40 posto novaca

Penava je rekao kako će uvođenjem moderne LED rasvjete koja se mijenja na ukupno 756 rasvjetnih stupova doći do uštede od 39% čime će računi za električnu energiju biti znatno manji.

Izdvojeni članak

Nova LED rasvjeta u centru Zagreba osvjetlila kolnik, a osnovnu školu ostavila u mraku

– Zbog izrazito loših hrvatskih zakona, procedura u odlučivanju u postupku javne nabave prolongirana je na gotovo godinu dana zbog čega gospodarstvenici, vrijedni djelatnici DKOM-a te naručitelji poslova djeluju u vrlo tromom i neoperativnom ambijentu koji nas u svijetu brzih odluka čini krajnje nekonkurentnima, rekao je gradonačelnik.

Potpisivanje ugovora, Penava i Banjan | Grad VUkovar

Ovim projektom se modernizira javna rasvjeta na državnim prometnicama D2, D55 i D57 te na županijskoj cesti 4138, odnosno, kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig, modernizira se javna rasvjeta u ulicama: Trpinjska cesta, 12 redarstvenika, Kudeljarska, Vinkovačka, Priljevo, Matice Hrvatske, Ivana Gundulića, Trg žrtava fašizma, Kardinala Alojzija Stepinca, Antuna Bauera Paje, Županijska, Frankopanska, Trg kralja Tomislava, Europske unije, Sajmište, Nikole Andrića, Stjepana Radića, Trg Slavija, Bana Josipa Jelačića.

Copy link
Powered by Social Snap