Pretraga

Postavljanje tapeta: Isplati li se štedjeti i upustiti se samostalno u ovu avanturu?

A- A+

Kada je u pitanju uređenje stana, velik dio cijele priče igraju i zidovi. Upravo je to jedan od onih većih radova koji se najčešće odrade prije samog useljenja – prije nego što se unese sav namještaj. I jednom kad se nanese boja, nije ni toliko jednostavno mijenjati sve. No, osim bojanja zidova, postoji uvijek i opcija tapeta.

tepete kupaonica

Tapete na zidovima kupaonice | foto: Unsplash

Postavljanje tapeta je prije nekoliko desetljeća bila omiljena opcija rješavanja situacije sa zidovima, a onda je na neko vrijeme pala u drugi plan. Danas se tapeti ponovno vraćaju u modu i to iz nekoliko razloga. Između ostalog, zato što ih je moguće nanijeti i samostalno. Ipak, samo zato što je nešto moguće napraviti samostalno, ne znači da to i treba biti tako.

Ipak, neki se odlučuju na takav potez. Hausmajstorica tako na svojem blogu daje detaljne upute oko toga na što treba paziti prilikom postavljanja tapeta i očito je da nije toliko jednostavno. Od toga da je prvo potrebno dobro pripremiti zidove (provjeriti jesu li vlažni, oljuštiti sve što se ljušti, ukloniti svaku nečistoću, nanijeti podtapete…), potrebno je i imati alat.

Za to će vam trebati skalpel, tapetarska četka, valjak za ličenje, kist za nanošenje ljepila, visak/libela, čavli i čekić, valjak za ravnanje rubova i spojeva tapeta i posuda za miješanje ljepila. Morat ćete se i sami pobrinuti oko krojenja tapeta, posebno pazeći na uzorak koji se nalazi na istima – ne želite nešto postaviti naopako ili prekinuti uzorak.

Poseban se trud mora pridati tome koje ćete ljepilo koristiti – postoji mali milijun vrsta ljepila koja se koriste ovisno o tome kakve su vaše tapete. Čak i kad odaberete koje ćete tapete koristiti, morat ćete se posvetiti i samoj pripremi ljepila, nije ni to toliko jednostavno. A niste još niti došli do samog postavljanja tapeta.

Cjenik

Postoji toliko načina na koje bi samostalno postavljanje tapeta moglo poći po krivu da se jednostavno više isplati prepustiti stvar profesionalcima – pogotovo ako nije riječ o malom komadu zida, već o cijeloj prostoriji. Za vas smo istražili kako se kreću cijene postavljanja tapeta. Pretražujući Internet, došli smo do sljedećih podataka:

Postavljanje europskih tapeta 53,5 cm x 10,05 m – 35 kn/m2

Postavljanje foto tapeta i murala – 40 kn/m2

Postavljanje specijalnih tapeta ( tekstilne imitacije raznih materijala i jako velikih dimenzija uz posebno ljepilo) – 55 kn/m2

Postavljanje dekorativnih profila (cijena je samo za obične tanke profile od poliuretana i stiropola) – 15 kn/m

Postavljanje tapeta koje se farbaju rauhfasa i glasfasa-Glasgewebe – 20-30 kn/m2

Postavljanje ukrasnih tapetarskih bordura – 10 kn/m

Postavljanje zidnih naljepnica –   40 kn/m2

Postavljanje dekorativnih obloga – 40 kn/m2

Cijene su izražene u metru kvadratnome pa ne biste trebali imati prevelike muke oko računanja konačne cijene, ali ipak trebate uzeti u obzir da su odstupanja uvijek moguća. Navedene cijene smo pronašli na web stranici Decor Tapeta.

Postavljanje tapeta: Isplati li se štedjeti i upustiti se samostalno u ovu avanturu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap