Na obroncima Bilogore gradi se tvornica pomfrita! Godišnje će proizvoditi 30.000 tona
Pokretanje bilo kakvog oblika proizvodnje u Hrvatskoj se pozdravlja sa smiješkom, ali gradnja pogona za proizvodnju smrznutog pomfrita u Grubišnom polju prava je atrakcija. Najviše zbog činjenica će postati prva tvornica tog tipa u nas obzirom da većinu smrznutog krumpira za prženje Hrvati uvoze iz Belgije i Nizozemske. Pogon će se graditi na površini od 24.967 četvornih metara, zgrada će imati tri etaže i solarnu elektranu na krovu.

tvornica pomfrita | foto: ilustracija Freepik
U Zoni malog i srednjeg poduzetništva Grada Grubišnog polja, zagrebačka tvrtke Nord berg, koja je dio Nord berg grupacije, u veljači je potpisala kupoprodajni ugovor za parcelu površine 24.967 četvornih metara, u vrijednosti 115.544,54 eura. Na njoj će se graditi ni manje ni više nego pogon za prodaju omiljenog fast fooda – pomfirta. Odlična je to vijest za ljubitelje krumpira kojih u Lijepoj našoj ne manjka. Naime, Hrvati u prosjeku pojedu čak 30 kilograma krumpira godišnje!
Investicija je vrijedna približno 7 milijuna eura, a otvaranje gradilišta očekuje se uskoro. Ako građenje bude išlo prema planu, pogon bi trebao početi s proizvodnjom u kolovozu 2026. godine.
Iz Grada Grubišnog polja ističu kako će investitor projekt prijaviti i na natječaj za provedbu intervencije 73.11 Potpora za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, što će jamčiti ekološke standarde i najnoviju tehnologiju.
Tri etaže na 3.700 kvadrata
Tlocrtna površina samog pogona iznosit će oko 3.700 četvornih metara, dok će građevinska bruto površina biti oko 3.900 četvornih metara. Zgrada će imati tri etaže – u prizemlju će se nalaziti sortirnica, skladište, proizvodni pogon, pakiranje i hladnjača, dok će na prvom i drugom katu biti smješteni uredski prostori.
Planirani pogon projektiran prema suvremenim standardima s naglaskom na učinkovito korištenje resursa. Voda koja će se koristiti za pranje krumpira pročišćavat će se i vraćati u proces pranja nekoliko puta, čime će se smanjiti ukupna potrošnja vode. Suvremene tehnološke linije za prženje pomfrita konstruirane su na način da se smanjuje količina potrebnog ulja.
Godišnje 30.000 tona pomfrita
U pogonu će se, prema najavama obavljati prerada krumpira u više vrsta smrznutog pomfrita u prvoj fazi, a kasnije su u planu proizvodi i od drugog povrća. Kapacitetima bi trebali prelaziti 30.000 tona sirovine godišnje.
Prema elaboratu zaštite okoliša, planirani kapacitet prerade krumpira iznosit će oko 70 tona dnevno, odnosno oko 21.000 tona godišnje, dok će kapacitet proizvodnje zamrznutog pomfrita iznositi oko 34 tone dnevno ili oko 10.400 tona godišnje. Krumpir nabavljati od lokalnih poljoprivrednih gospodarstava, ali i od velikih proizvođača i veletrgovaca na međunarodnom tržištu, što će omogućiti proizvodnju tijekom cijele godine.
Solarna elektrana
Na krovu tvornice bit će postavljena sunčana elektrana instalirane snage 50 kW s predviđenom godišnjom proizvodnjom od oko 100.000 kWh električne energije. Ukupna godišnja potreba pogona za električnom energijom iznosit će oko 2 milijuna kWh, a razlika će se podmiriti iz javne električne mreže, piše klikni.hr.
Prema Elaboratu o zaštiti okoliša pogon će se priključiti na javnu opskrbnu plinsku mrežu, a prirodni plin koristit će se kao gorivo za kotao snage 0,2 MW. Godišnja potrošnja prirodnog plina procijenjena je na oko 260.000 kubičnih metara.
Doznajte ovdje sve o tunelu Babja gora, mega zahvatu nove spojne ceste na A3 u Slavoniji.
Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.