Pretraga

Napušteni bunkeri ponovno se aktiviraju: Rekonstrukcija će se izvoditi prema planu tima arhitekata NFO

A- A+

Dva napuštena vojna bunkera ponovno se aktiviraju, no ovaj put u informativne i izložbene svrhe. Idejno rješenje projekta „Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku“, koje izvodi arhitektonski tim NFO iz Zagreba, napušteni dio grada uskoro će pretvoriti u obiteljsko okupljalište.

Idejno rješenje projekta „Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku“ | foto: Grad Šibenik

Prijedlozi idejnog rješenja rekonstrukcije odmorišta na Smričnjaku zatraženi su od tri autorska tima: NFO, Arhitektonskog biroa Turato i tima MVA / Mikelić Vreš arhitekti.

Odabrano je jedno od tri zatražena idejna rješenja rekonstrukcije odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku. Projekt arhitektonskog tima NFO iz Zagreba zapušteni dio grada s dva vojna bunkera pretvorit će u obiteljsko izletište s brojnim sadržajima za sve uzraste.

Rješenje tima NFO odabrano je u sklopu postupka koje je Grad Šibenik proveo u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te Javnom ustanovom „Priroda“ Šibensko-kninske županije, a s ciljem valorizacije i uređenja prostora Smričnjak.

Nove funkcije napuštenih bunkera

Prvi radovi na Smričnjaku pokrenuti su prije dvije godine kada je Grad Šibenik u suradnji s braniteljskim udrugama proširio pristupni put odmorištu nakon čega ono postaje atraktivna lokacija brojnim građanima, pa tako i obiteljsko okupljalište. Novu vizuru odmorišta na Smričnjaku komentirao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, na čiju je inicijativu projekt uređenja Smričnjaka pokrenut.

– Želja nam je dodatno valorizirati ovaj prostor, iskoristiti napuštene bunkere kako bi njihov sadržaj postao interesantan posjetiteljima, urediti parkiralište, opremiti ga urbanom opremom za odmor i druženje  te iskoristiti vidikovac s kojeg se pruža pogled na šibenski kanal i čitavi grad, navodi Rakić.

Idejno rješenje projekta „Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku“ | foto: Grad Šibenik

U donošenju odluke o najboljem idejnom rješenju pomogao je i tim stručnjaka s Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, prof.dr.sc. Tihomir Jukić, voditelj Kabineta za urbanizam, prof.dr.sc. Feđa Vukić, voditelj Studija dizajna i dr.sc. Alan Kostrenčić s Katedre za projektiranje.

Izdvojeni članak

U Krešimirovu gradu provodi se anketa u kojoj svatko može predložiti kako oživjeti staru gradsku jezgru

Nakon rekonstrukcije dva napuštena bunkera na Smričnjaku imat će sasvim nove funkcije. Jedan od bunkera služit će kao prostor za izložbeno-informacijske programe kojima će se prezentirati povijest Šibenika, kao i uloga bunkera u obrani grada, dok će drugi bunker služiti kao prostor za umjetničke instalacije mladih šibenskih umjetnika.

Idejno rješenje projekta „Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku“ | foto: Grad Šibenik

– Cijela kompozicija odmorišta temelji se na odnosu netaknutog prirodnog kamenog pejzaža sa zatečenim mediteranskim biljem prema artificijelnim istaknutim vidikovcima koji su obgrlili vrh Smričnjaka s tri strane, navode iz Grada.

Osim informativne i umjetničke svrhe novo odmaralište postat će i amfiteatar za razna događanja, a posjetitelji će do njega moći pješke, automobilom ili biciklom za koje su u projektu osigurana parkirna mjesta.

Izdvojeni članak

Turski šator stiže na obnovljenu šibensku tvrđavu: Prezentirat će osmansko društvo i kuhinju

– Ovim projektom Šibenik će, uz obnovljene tvrđave i šetnicu uz more, dobiti još jednu prepoznatljivu atrakciju, jedno novo atraktivno odredište za turiste i ugodan boravak, druženje i odmor građana koji žele uživati u pogledu na svoj grad, smatra šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Sva tri idejna rješenja Šibenčani od danas pa do 10. svibnja mogu vidjeti u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“.

Izložba idejnih rješenja rekonstrukcije odmarališta na Smričnjaku | foto: Grad Šibenik

Copy link
Powered by Social Snap