Pretraga

Otvoren Gospodarski centar u Osijeku: Dovršen kapitalni projekt Županije težak 8,7 milijuna eura

A- A+

Dvadeset i devetim Proljetnim sajmom u Osijeku svečano je otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije. U pitanju je investicija teška 8,69 milijuna eura, koja se većinski financirala iz EU fondova. Ovaj kapitalni projekt Županije realiziran je u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Svečano otvorenje Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije

Svečano otvorenje Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije | foto: Grad Osijek

Svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica Marija Vučković, ministri Davor Filipović i Šime Erlić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, kao i brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici te drugi uvaženi gosti.

– Ova investicija je prava greenfield investicija koja je pokazala sjajnu suradnju grada, županije, Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme ministrice Tramišak i ministra Erlića. Predstoji nam privući dodatne domaće i strane investicije koja će osigurati nova radna mjesta za mlade obitelji. Nedavno smo otvorili dio Koridora VC kroz Baranju, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Osječko-baranjske županije i vjerujem da će se investicijski val na istoku Hrvatske nastaviti i ubuduće, i to uz podršku Vlade RH, istaknuo je Plenković.

Premijer Plenković je rekao i kako vesele projekti koje je u Osijeku najavio gradonačelnik Radić. Istaknuo je kako se vide entuzijazam, energija te privlačenje i stranih investitora, poput Jabila koji će ovdje krenuti s pogonom za 1.500 ljudi. Poručio je kako to znači da je transformiran položaj i privlačnost Slavonije te čestitao županu Anušiću i gradonačelniku Radiću.

Izdvojeni članak

Bliži se kraju izgradnja prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku: Projekt vrijedan 8,7 milijuna eura

Duga tradicija sajmovanja

Gradonačelnik Radić je rekao kako Grad Osijek ima dugu tradiciju sajmovanja – prva trgovina je bila u doba rimske Murse, a prvi moderni sajam održan je 1926. godine. Rekao je kako danas, gotovo sto godina kasnije, svjedoče ovom Gospodarskom centru koji je na ponos Osijeka i Osječko-baranjske županije, ali i cijele Hrvatske. Čestitao je i županu Anušiću na ovom velikom i hvalevrijednom projektu koji je sufinanciran Europskim novcem i uz punu podršku i partnerstvo Grada Osijeka.

– Na području grada Osijeka provodimo mnogobrojne projekte u vrijednosti 150 milijuna eura. Pustili smo u probni rad najmoderniji pročistač otpadnih voda u Hrvatskoj, gradimo podvožnjak na Čepinskoj, spajamo promenadu Gornjeg i Donjeg grada, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti gradimo tri vrtića, a dograđujemo dva vrtića. Tu je i Zračna luka, modernizacija i kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, uistinu veliki broj projekata, rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako osječki potencijal prepoznaju i strani investitori podsjetivši da u Osijek stiže velika međunarodna korporacija koja će zaposliti oko 1.500 ljudi, što je najveća investicija na području Osijeka i Osječko–baranjske županije od samostalnosti. Izvijestio je i da Osijek ima rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost unazad 15 godina.

Izdvojeni članak

Osijek dobiva novi sajamski prostor: Investicija izgradnje Gospodarskog centra vrijedna čak 65.5 milijuna kuna

Još snažniji gospodarski rast

– Izgradnjom Gospodarskog centra OBŽ nastavljamo niz kapitalnih infrastrukturnih investicija kojima stvaramo preduvjete za još snažniji gospodarski rast. Nakon Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće koji smo otvorili u veljači, Gospodarskim centrom zaokružujemo potporu poljoprivredi i gospodarstvu, a nastavljamo i s pripremom brojnih drugih projekata, najavio je župan Anušić.

Župan Anušić je rekao kako im je cilj osnažiti gospodarsku aktivnost kao preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji. Istaknuo je i kako u kontinuitetu raste BDP na ovom području, da se povećava zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, ali i da je sve veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju.

Proljetni sajam, koji broji 170 izlagača iz zemlje i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, posjetiteljima će nuditi svoje proizvode tijekom ovog vikenda, a pripremljen je bogat trodnevni program. Izgradnja prve zgrade Gospodarskog centra vrijedna je 9,5 milijuna eura te financirana sredstvima Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjske županije, a Grad Osijek ustupio je zemljište na kojem je objekt izgrađen. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap