Pretraga

Preminuo urbanist i arhitekt Josip Uhlik, sudjelovao je na važnim projektima u Hrvatskoj

A- A+

Hrvatski arhitekt i urbanist Josip Uhlik preminuo je u subotu 6. studenoga u Zagrebu u 101. godini života od posljedica korona virusa. Dvije godine je bio u domu za starije, ali zbog strogih mjera protiv koronavirusa nije viđao obitelj.

Zračna luka danas | Facebook/Zagrebačka zračna luka

Josip Uhlik rođen je 19. rujna 1921. godine u Tuzli. Arhitekturu je diplomirao 1948. godine u Zagrebu. U počecima svog rada, djelovao je u Rijeci, a kasnije u Urbanističkom zavodu grada Zagreba od 1958. do 1971. godine. Projektirao je industrijske objekte, škole – osmogodišnju školu u Rijeci 1959., hotel u Rapcu 1962., a posebno se ističe zgrada Zračne luke Zagreb, 1966. i 1974.

Također je izradio razvojne planove zagrebačkih naselja Zapruđe, Siget i Sopot. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo za 2015.

– Doprinos Josipa Uhlika je za urbanizam Zagreba nemjerljiv, ali je nepravedno zatajen u struci. Bio je duhovni vođa i jedan od autora Generalnog urbanističkog plana 71., prvog modernog urbanističkog plana koji se direktno nastavlja na Antolićeve ideje – kaže arhitekt Branko Kincl za Jutarnji.hr, koji je s njime surađivao u nekoliko prilika.

Uhlik je preminuo u subotu navečer u domu za starije. U njemu je dugo živio sa svojom suprugom Nadom, u garsonijeri s pogledom na park i Vrbik. Sa suprugom se oženio dan poslije diplomiranja.

– Nije mogao vidjeti nikoga, pa ni svog sina, osim navodno dvije sestre koje bi mu donosile hranu u apartman. A onda dobije koronu u tom domu i uz njihove propusnice i cijepljenje i sulude mjere kao u zatvoru”, zaključio je ožalošćeni rođak za Dnevnik.hr.

Preminuo urbanist i arhitekt Josip Uhlik, sudjelovao je na važnim projektima u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap