Pretraga

Troska u Biljanima Donjim bit će uklonjena o trošku države, propao pokušaj prodaje opasnog otpada pod sirovinu

A- A+

Nakon 13 godina konačno završava saga o sanaciji nezakonitog odlagališta talioničke troske u Biljanima Donjim. Zbrinjavanje opasnog otpada Vlada je dodijelila Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. I to kao posljednje rješenje nakon što je sanaciju naložio Sud Europske unije, a natječaj za prodaju troske kao sirovine propao.

Troska šteti okolišu

Troska šteti okolišu | Freepik

Vlade RH zatvara slučaj nezakonitog odlagališta otpadne troske na lokaciji Biljane Donje, te pokreće njegovu sanaciju o trošku države. Međunarodni natječaj za prodaju troske, oglašen u svibnju ove godine, je propao. Na njega nije pristigla niti jedna ponuda, unatoč tvrdnjama kako je riječ o proizvodom ostatku koji se u zemljama izvan EU još uvijek upotrebljava kao sirovina.

U obrazloženju odluke o sanaciji stoji kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo, a Vlada Republike Hrvatske u srpnju 2023. godine donijela, Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine u kojem je lokaciju odlagališta Biljane Donje definiralo kao  ‘crnu točku’. Sukladno Planu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  dobili su posao sanacije odlagališta otpada, u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom.

Izdvojeni članak

Zbog požara se urušio odavno zabranjeni radioaktivni gromobran: Zabilježena povećana količina zračenja

Podsjetimo, talionička troska na području Biljana Donjih našla se 2010. godine kada je dovezena iz nekadašnje šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF), u količini od približno 140 tona. Europska komisija je prvi puta 2013. godine zaprimila pritužbu u vezi odlaganja troske u Biljanima Donjim, te je nakon pregleda slučaju 2014. godine Hrvatsku usmjerila na poštivanje odrednica Okvirne direktive o otpadu. Upute EK su zanemarene, a potom je slučaj 2019. godine završio na Europskom sudu koji je odlučio da Hrvatska nije ispunila svoje obveze iz spomenute Direktive. Kako nakon sudske presude opet nije ništa poduzeto, u veljači ove godine EK je ponovno slučaj uputila na Europski sud.

Pravne procese koji su konačno doveli do sanacije odlagališta talioničke troske potaknulo je lokalno stanovništvo koje više od desetljeća tvrdi kako im prisustvo ovog opasnog materijala ugrožava zdravlje. Kao i da ima negativan utjecaj na okoliš.

Potražite ovdje sve detalje natječaja kojim je država pokušala prodati trosku iz Biljanja Donjih.

Copy link
Powered by Social Snap