Pretraga

Hrvatska i BiH dogovorile obnovu mosta Gunja-Brčko, radovi će koštati 4 milijuna eura

A- A+

U Sarajevu je potpisan ugovor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, na kojemu bi radovi trebali početi sljedeće godine. Most Gunja-Brčko izgrađen je još u vrijeme Austrougarske, a zbog dotrajalosti preko toga objekta trenutno je ograničen teretni promet. Vrijednost obnove procijenjena je na skoro četiri milijuna eura, a radove će obaviti Hrvatske ceste.

most Brčko-Gunja

most Brčko-Gunja | foto: Gunja u slikama FB

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, potpisao je u Sarajevu s ministrom državnog prometa i veza BiH, Edinom Fortom, sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, na kojemu bi radovi trebali početi sljedeće godine. Sporazum o obnovi vremešnog mosta na rijeci Savi između Vlade RH i Vijeća ministara BiH rezultat pregovara koji se na ovu temu održavaju posljednjih mjeseci.

Most Gunja-Brčko izgrađen je još u vrijeme Austrougarske, a zbog dotrajalosti preko toga objekta je ograničen teretni promet. Vrijednost te obnove procijenjena je na skoro četiri milijuna eura.

– To je most koji je u lošem stanju. Nakon potpisanog sporazuma Hrvatske ceste će krenuti hitno u realizaciju toga projekta, rekao je nakon potpisivanja sporazuma ministar Butković.

Izdvojeni članak

Popucala donja konstrukcijska ploča 28 milijuna eura vrijednoga mosta na trasi koridora V c

Bosanskohercegovački ministar Forto istaknuo je pak kako bi radovi na mostu Brčko-Gunja trebali početi već sljedeće godine te je potvrdio zainteresiranost za realizaciju niza projekata od obostranog interesa za prometnu povezanost dvije zemlje. Jedan od njih je i dugo očekivana ponovna uspostava željezničke linije Sarajevo-Zagreb, te olakšavanje carinskih procedura u željezničkom prijevozu.

Također, Butković je prilikom posjeta BiH sudjelovao u razgovorima o izgradnji mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje, te o važnoj spojnoj točki između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske – budućoj brzoj cesti koja bi povezala Mostar preko Širokog Brijega do Splita.

Pogledajte ovdje kako izgleda obnovljen samoborski drveni most preko Gradne.

Copy link
Powered by Social Snap