Pretraga

Kada voda zaprijeti složite box barijeru, ali prava je pomoć prevencija i pametna gradnja

A- A+

Ako imate kuću ili stan u području koje je u opasnosti od poplava, sigurno znate koliko je važno dobro se zaštititi od prirodnih katastrofa. Ravnateljstvo civilne zaštite ima zanimljive savjete kako se zaštiti već prilikom gradnje, npr. odvajanjem električnih krugova za prizemlje i gornje katove ili ugradnjom vrata otpornih na poplavu.

Obrovac - Zrmanja

Obrovac – Zrmanja | foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

 

Kada vašem domu zaprijeti poplava, kao što je to proteklih dana bio slučaju diljem Hrvatske, možete napraviti konstrukcije kojima ćete se zaštiti. Osim izgradnje klasičnih kućnih nasipa slaganjem zida od manjih vreća ispunjenih pijeskom, učinkovita blokada može biti i izgradnja box barijera. Riječ je o prepreci koja s pravi tako da se montažni elementi veličine kubičnog metra ispunjavaju šljunkom, pijeskom ili zemljom, te se postavljaju gusto, jedna uz drugi.

U situaciji kada je prodiranje u dom neizbježno treba se pak pobrinuti da potencijala šteta bude što je manje moguća. Iz Civilne zaštite savjetuju podići namještaj i vrijedne stvari na povišene dijelove, te zaštititi električne instalacije.

Izdvojeni članak

Nasip vrijedan skoro pet milijuna kuna: Započela izgradnja kvalitetnog sustava obrane od poplava

No, puno više može se postići ako se o poplavama razmišlja unaprijed, posebno u situaciji kada živite na području koje ima velik potencijal ugroze od poplava.

Građevinski trikovi za prevenciju štete

Kako bi preventivno zaštitili unutrašnjost svoga doma od poplave iz Civilne zaštite savjetuju pri gradnji odvajati električni krug za donji i gornji kat, utičnice predviđene za spajanje bijele tehnike postavljati na povišeno mjesto, izbjegavati popločavanje prizemlja drvenim materijalima, te ugraditi vrata i prozore otporne na poplavu.

Također, smanjiti štetu u domu koji se nalazi na području koje je pod velikim rizikom od poplave može se i vanjskim radovima. Savjetuje se podizanje trijema/praga kuće, ugradnja nepovratnih ventila za kanalizacijsku vodu, prekrivanje okućnice travnatim površinama, a kod popločavanja prilaza treba koristiti vodo propusni materijal za asfaltiranje. Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju oluka i svih sustava odvodnje.

Dugoročna rješenja

Sve navedeno, jednom kada voda krene munjevitom brzinom prema naselju u kojemu živite neće puno pomoći ako zajednica nije uložila u protupoplavnu zaštitu koja je, ističu iz Ravnateljstva Civilne zaštite, puno više od izgradnje nasipa.

Izdvojeni članak

Propusni beton kao rješenje za odvodnju oborinskih voda: Na projektu rade hrvatski stručnjaci

Tako se, objašnjavaju, potencijala šteta od prodora vodnih bujica može izbjeći vraćanjem rijeka u prirodno stanje obnavljanjem prirodnih poplavnih i močvarnih područja unutar nasipa, održavanjem poplavnih pašnjaka, povećanjem zelenih površina u gradovima, a u nenaseljenim mjestima stvaranje prirodnih ‘organa’ rijeka kao što su meandre, rukavci i sprudovi. Posebno se ističe kako je u gradskim područjima dobra prevencija od poplava konstruiranje kišnih vrtova, zelenih krovova, zatravljenih jaraka, akumulacijskih i retencijskih laguna.

Pogledajte kako izgleda u poplavljen vrtić vrijedan 800 tisuća eura ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap