Pretraga

Paladina i ruski biznismen imali ugovore pomoću kojih je ministar dobio povlaštene informacije i transakcije

A- A+

Index istraga došla je u posjed dva ugovora, Ugovor o poslovnoj suradnji i Sporazuma o rješavanju međusobnih poslovnih odnosa. Oba ugovora su potpisali Sergej Gljadelkin (vlasnik instituta IGH) i Ivan Paladina. Današnji ministar graditeljstva bio je mlađi partner u IGH, a Gljadelkin stariji partner. Prvi ugovor uređivao je odnos Gljadelkina i Paladine, a drugi je regulirao uvjete njihovog razlaza.

Ministar Ivan Paladina | Foto: screenshot, YouTube

Kako piše Index, prvi ugovor dodatno je osnažio sve argumente i potvrdio napise kada je Index prvi put objavio i analizirao problem Paladinine kupovine obveznica Instituta IGH, preko kojih je došao do vrijednog građevinskog zemljišta u Slavoniji i poslovne zgrade u Splitu, kao i Paladininu najveću aferu oko kupovine potraživanja prema Institutu IGH, preko koje je došao ne samo do zgrade vrijedne 8 milijuna kuna u centru Zagreba nego i do kredita od 10.1 milijun kuna.

Index piše kako je sve bilo dogovoreno između vlasnika te tvrtke i Paladine kako bi se Paladina isplatio, odnosno otišao iz Instituta IGH, u kojem je bio direktor od ožujka 2015. do prosinca 2017. Ugovor će sasvim sigurno biti predmet interesa USKOK-a i DORH-a jer Paladina nije isplaćen novcem, nego imovinom društva koje je vodio, a vrlo je izgledno da je došlo i do utaje poreza, odnosno da je Paladina temeljem ovog ugovora došao do značajne imovine nizom pravnih poslova, od kojih je većina bila cesija.

Vremenska crta Paladine i IGH

Zatim su krenuli kroz ovaj slučaj redom. Prvo je Paladina osnovao tvrtku Delta savjetovanje 2011. godine, a toj firmi je prvi veliki posao bio pomoći Sergeju Gljadelkinu da preuzme IGH Institut. IGH je iz predstečajne nagodbe izašao pomoću ruskog kapitala, a ključan potez u stabilizaciji poslovanja IGH bio je dokapitalizacija od 58 milijuna kuna, iza koje je stajao Gljadelkin.

Kada je Rus preuzeo IGH, Paladina je ušao u Upravni odbor IGH, a nakon toga je postao i predsjednik Uprave. U prvom ugovoru se dogovara podjela dobiti između Paladine i Gljadelkina ze iznos nagrada/bonusa Paladini.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo reklo Paladini da ne bi trebao sudjelovati u projektu Kupari, Paladina: ‘Neću raditi na projektu’

U drugom ugovoru dvojica partnera realiziraju ono što je bilo dogovoreno prvim ugovorom, kao i način isplate Paladini. Taj drugi ugovor je potpisan u veljači 2018. godine.

U prvom se ugovoru dogovara odlazak Paladine iz IGH, ali ne isplatom novca, nego otkupom potraživanja i kupovinom obveznica do cesija, kako bi Paladina došao do značajne imovine, a na štetu Instituta IGH.

Povlaštene informacije i transakcije

Naime, riječ je o spornim obveznicama do kojih je došao Paladina, oznake IGH-O-176A, koje je izdao Institut IGH. Izdano je 10 milijuna komada obveznica nominalne vrijednosti 10 milijuna eura. Institut IGH izdao ih je u lipnju 2012. godine, otkrio je Index.

Riječ je o korporativnim obveznicama s kamatnom stopom od 9 posto godišnje i bile su osigurane nekretninama u Slavonskom Brodu i Splitu. Institut IGH se našao u financijskim teškoćama, prinos po obveznici nije mogao biti isplaćen, pa su obveznice postale junk.

Izdvojeni članak

Bolje živi nego ministar: Paladina angažirao PR agenciju koju plaća novcem građana

Za sve osim za Paladinu, koji je kao jamstvo imao prvi ugovor. Naime, Institut IGH nije se žalio na postupke ovrhe koje su provodili imatelji obveznica. Ivan Paladina, kao fizička osoba, 22. ožujka 2018. godine postao je vlasnik 5.450.000 komada obveznica IGH-O-176A, odnosno 54.5 posto, a preknjižene su mu s računa B2 Kapitala.

Sada je jasno da ih je platio samo 200.000 eura, i to tajnim sporazumom između Gljadelkina, B2 Kapitala i Paladine. Preko Podravske banke Paladina je kupio još osam posto obveznica za nepoznatu cijenu te je došao do vlasništva od 62.5 posto ove obveznice.

Vrijedno zemljište u Dubrovniku

Index piše dalje kako je Paladini posjed nad obveznicama donio imovinsku korist od gotovo 30 milijuna kuna. Paladina je temeljem vlasništva nad obveznicama na sebe prebacio bivša zemljišta IGH u okolici Slavonskog Broda u vrijednosti od 7.5 milijuna kuna, što je vidljivo u imovinskoj kartici. Također, Paladina od obveznice očekuje i dodatnih 19.4 milijuna kuna, koliko iznosi potraživanje po obveznici koju je prijavio u imovinskoj kartici, te je sam rekao da se radi o zgradi IGH u Splitu.

Iz prvog ugovora vidi se da je Paladina, osim povlaštene informacije vezane za obveznice, imao ugovorenu povlaštenu transakciju.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina nije prijavio vlasništvo obveznice IGH-a u imovinsku karticu

Otkriveno je kako je i agencija za naplatu B2 Kapital, došla do vrijednog zemljišta u Dubrovniku, a riječ je o parceli bivše tvornice Radeljević na kojoj se trebao graditi ‘Dubrovački Manhattan’.

Projekt poslovno-stambenog kompleksa bio je vrijedan 680 milijuna kuna, predstavljen je prije točno deset godina, a kao rok za završetak radova jedno se vrijeme spominjao kolovoz 2013. godine. Tvornica od onda stoji razrušena.

Paladina negira povlaštene informacije

Treba spomenuti da je Paladina u intervjuu za Dnevnik.hr komentirao povlaštene informacije.

– Sve što sam ulagao, radio sam na tržištu kao i svi ostali, rekao je Paladina.

Komentirao je i svoj uspješnu karijeru.

– Sve što sam zaradio i cijela moja imovinska kartica rezultat su mojeg 15-godišnjeg rada, menadžerskog, poduzetničkog, ulagačkog, sve što sam radio – radio sam na tržištu, zakonito, kaže Paladina.

Copy link
Powered by Social Snap