Pretraga

Veliki projekti u Zagrebu: Kreće se u realizaciju projekta ’15-minutni grad’ i obnovu Paromlina

A- A+

Pred Gradom Zagrebom su veliki projekti. Već ove godine trebala bi krenuti obnova zgrade Paromlina u kojoj će biti nova moderna gradska knjižnica. Pred gradom je i uređenje bloka Badel, kao i realizacija projekta ’15-minutni grad’ za kojim posebno vape novije četvrti grada.

Kompleks Paromlin | Foto: Bauštela.hr

Kompleks Paromlin | Foto: Bauštela.hr

U planu zagrebačke gradske vlasti je da pojednostavi i skrati putovanje građanima do pojedinih sadržaja u gradu koliko je to god moguće. Cilj je da građani ne moraju autom ići do vrtića, škole, tržnice ili doma zdravlja. Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec za HRT je kazala kako žele ostvariti projekt ’15-minutnog grada’. To bi značilo da je svakom građaninu u svakoj gradskoj četvrti dostupan navedeni sadržaj i do njega je moguće stići pješke u svega 15 minuta hoda.

Dolenec je objasnila da se nekada davno tako radilo i starija zagrebačka naselja u Novom Zagrebu još uvijek imaju takav pristup sadržaju. Nova naselja poput Blata, Stenjevca i dijela Sesveta imaju jako veliku stambenu izgradnju i građane zanima kada će imati, unutar tih 15 minuta, svu infrastrukturu i usluge. Dolenec je obećala kako će ova vlast to popraviti.

– Na idućoj sjednici Gradske skupštine pokrenut ćemo postupak izmjene Generalnog urbanističkog plana za Zagreb i Sesvete. To je prilika da, uz pažljivo mapiranje gradskih četvrti, isplaniramo izgradnju društvenih sadržaja u postojećim, ali i novim zonama izgradnje, rekla je Dolenec za HRT.

Izdvojeni članak

Kreće se u obnovu Paromlina vrijednu 500 milijuna kuna: Projekt bi trebao biti gotov do 2025. godine

Zgrada Paromlina

Zgrada Paromlina bit će nova moderna gradska knjižnica, a s obnovom zgrade, prema riječima zamjenice Dolenec, Grad bi trebao krenuti ove godine. Nakon toga bi trebao biti revitaliziran zapušteni prostor tvornice Nada Dimić, a čiju kupnju Grad još razmatra.

– Kad i ako se uspijemo dogovoriti s državom i HŽ-om oko rješavanja pruge ili njezinog podizanja, tada će cijeli taj prostor Branimirove sasvim drugačije disati i biti povezan između južne i sjeverne strane, objasnila je Dolenec.

Podsjetimo, najbolje idejno rješenje za obnovu zgrade Paromlin ponudio je studio UPI 2M. Ideja je napraviti prostor u kojem će se održavati predstave i izložbe. U planu je i izgradnja glazbenog studija, ali i mjesta koje će privlačiti turiste. Njihova Anamarija Filipović je rekla kako novi prostor nije zamišljen kao klasična gradska knjižnica gdje se dođe i posudi knjiga, nego se svi ti prostori koriste u nekoj multifunkcionalnosti. Više o tome čitajte ovdje.

Izdvojeni članak

Urbanistički plan uređenja Bloka Badel na javnom savjetovanju: Napokon će dobiti urbanu strukturu

Blok Badel

Blok Badel predviđen je za gradnju poslovno-stambenih objekata. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika objasnila je kako bi se ti poslovno-stambeni objekti mogli graditi na obodnim dijelovima bloka Badel. Za tu gradnju bi se zainteresirani privatni investitori mogli javljati kroz postupke javnih natječaja.

Unutrašnjost bloka Badel je u gradskom vlasništvu i Grad tamo želi izgraditi kulturno-društveni centar. Svi veliki gradski projekti ovise o dobivenim europskim sredstvima, pa je Dolenec potvrdila kako se grad naveliko priprema za europske natječaje.

Copy link
Powered by Social Snap